Κρασί και παραοικονομία

Χωρίς τα νόμιμα παραστατικά διακινούνται τα 65 στα 100 λίτρα κρασί.

Παράνομοι διακινητές εκμεταλλευόμενοι την απουσία ουσιαστικού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, έχουν ενισχύσει την παράνομη δραστηριότητά τους, απαντώντας με αυτόν το τρόπο στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που μπήκε στο κρασί από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

Ήδη οι πρώτες συνέπειες από την επιβάρυνση κατά 0,20 ευρώ ανά λίτρο οίνου έχουν αναδειχτεί, αφού οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται ήδη μειωμένες σε ποσοστό 30%-40% .

Παράλληλα, από τις 160.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγραμμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, μόνο οι 27.000 προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων), κάτι στο οποίο ανατρέπει τις προβλέψεις του Δημοσίου για τα φετινά εκτιμώμενα έσοδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτιμάται ότι η παράνομη διακίνηση οίνων από τα οινοποιεία που εκ φεύγουν της επιβολής ΕΦΚ, ανέρχεται τουλάχιστον στο 40%, διαμορφώνοντας τα έσοδα του δημοσίου στο ύψος των 14,9 εκατ. ευρώ, αντί 24,83 εκατ. ευρώ, εάν δεν υπήρχε καθόλου παραοικονομία.

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν ότι υπάρχουν 549.398 νόμιμα και παράνομα φυτεμένα στρέμματα για τα οποία δεν υποβάλλεται Δήλωση συγκομιδής. Συνολικά, από την παράθεση των στοιχείων εκτιμάται ότι παραστατικά συνοδεύουν μόνο το 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων, ενώ το 65% διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς και δεν καταβάλετε ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρος εισοδήματος.

O οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης στον αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016. Ξενάγηση από τον οινοποιό Στέλιο Μπουτάρη του Κτήματος κυρ Γιάννη, και πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ), στον αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, με αφορμή τον τρύγο για το 2016, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
O οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης στον αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας δηλώνει: “Το πρώτο εξάμηνο τα στοιχεία δείχνουν μείωση της κατανάλωσης 30%-40% λόγω της έξαρσης του λαθρεμπορίου και της παραοικονομίας. Ολοένα και περισσότεροι οινοποιοί που τηρούν τον νόμο δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνεται ο αριθμός των αμπελουργών που επιδιώκουν να διαθέσουν την παραγωγή τους στα οινοποιεία χωρίς τιμολόγια, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουν χρήματα και θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η παράνομη διακίνηση από τα “αφανή” οινοποιεία

Μεγάλο μέρος της παράνομης διακίνησης οίνων πραγματοποιείται από τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα από “αφανή” οινοποιεία τα οποία δεν υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής, αλλά και από φυσικά πρόσωπα που οινοποιούν και πωλούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους.

Η διακίνηση πραγματοποιείται, είτε με την έκδοση τιμολογίων τα οποία εκ των υστέρων ακυρώνονται, είτε με την έκδοση τιμολογίων στα οποία, αντί για οίνος στην περιγραφή είδους αναγράφεται “τρόφιμα”.

Ένα μέρος των διαμαρτυριών αφορά διακινήσεις από τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν προβαίνουν σε δηλώσεις παραγωγής (ο νόμος ορίζει ότι δήλωση υποχρεούνται να υποβάλουν μόνο όσοι παράγουν πάνω από 1.000 λίτρα κρασί), οι οποίοι διακινούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους (λιανική, ταβέρνες κ.λπ.) μη καταβάλλοντας ΕΦΚ, ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος.

Έλεγχοι

Η ένταση του φαινομένου αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, εάν συνυπολογιστεί και η μεταρρύθμιση στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

DSC_7374

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τόνισε ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου επεξεργάζονται σχέδιο εγκυκλίου διαταγής για τον προγραμματισμό ελέγχων.

Στροφή στο φθηνό χύμα κρασί

Πολλές περιοχές έχουν μπει ήδη στη διαδικασία του τρύγου λόγω του ιδιαιτέρως θερμού και ξηρού καλοκαιριού, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παραγωγής.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι το ιδιαίτερα ποιοτικό ελληνικό κρασί δεν αρκεί από μόνο του για να προκαλέσει αύξηση της κατανάλωσης, καθώς η συνεχόμενη ύφεση στην οικονομία, σε συνδυασμό με την αδυναμία να εξαχθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις πωλήσεις.

Με δεδομένο ότι οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση του οίνου είναι η τιμή σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση πέρυσι υποχώρησε στα 31, 1 λίτρα όταν το 1995 έφθανε τα 41,4 λίτρα. Επίσης, ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 5,4% σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκε στα 2,65 εκατόλιτρα.

Η εξαγωγές, σύμφωνα με τελευταία κλαδική μελέτη της ICAP Group, καταγράφουν συνεχή υποχώρηση από το 2010 και και μετά, πορεία που ανακόπηκε προσωρινά το 2014, έτος κατά το οποίο σημειώθηκε αύξηση κατά 15,5% έναντι του 2013.

Γ.Σκούρας
Επισημαίνοντας την αξία των εξαγωγών για τον κλάδο, ο οινοποιός Γιώργος Σκούρας σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου δουλεύει πάνω σε ένα πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.

Ο κ. Σκούρας υπογραμμίζει ότι, υπάρχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες διεθνείς αγορές, όπως είναι αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά αλλά και της Ευρώπης, με βασικό προμηθευτή τη Γερμανία. Παράλληλα, οι εξαγωγές μας επεκτείνονται και σε άλλες αγορές όπως της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, αλλά και σε αναπτυσσόμενες αγορές με σημαντικά πληθυσμιακά μεγέθη.

Τα εμφιαλωμένα κρασιά εκτιμάται ότι καλύπτουν το 36% με 40% της κατανάλωσης και περίπου το 52% της αξίας καθώς οι μεταβολές των τιμών δεν επηρεάζουν μόνο τη συνολική ζήτηση, αλλά προκαλούν και μετατόπιση των καταναλωτών σε φθηνότερες ετικέτες ή και αντικατάσταση του εμφιαλωμένου από χύμα κρασί.

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν τα κρασιά που ανήκουν στην κατηγορία “Χωρίς ένδειξη ΠΟΠ/ΠΓΕ” (63%), ενώ με βάση το χρώμα, τα λευκά κρασιά υπερτερούν με μερίδιο 68%-70%.

Η εικόνα του κλάδου

Αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή είναι κατακερματισμένη σε μεγάλο πλήθος οινοποιητικών μονάδων. Σύμφωνα με τη Σταματίνα Παντελαίου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών μελετών της ICAP Group, η εγχώρια παραγωγή οίνου παρουσιάζει σημαντικές ετήσιες διακυμάνσεις δεδομένου ότι εξαρτάται άμεσα από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, τις ασθένειες αμπελώνων κ.λπ. Την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος ετήσιας παραγωγής κρασιού υποχώρησε αισθητά (-20%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία. Από την συνολική παραγωγή, ποσοστό άνω του 60% αφορά κρασιά χωρίς συγκεκριμένη ένδειξη προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ).

Παράλληλα προσθέτει ότι, τα κρασιά εγχώριας παραγωγής καλύπτουν την αγορά σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διαμορφώνει σε χαμηλά επίπεδα τον βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης, ο οποίος κυμαίνεται σε 6% περίπου τις τελευταίες περιόδους.

Πηγή: Έθνος (Αύγουστος 2016)

[Total: 1   Average: 5/5]