Κρήτη – Μια ανερχόμενη Οινική Δύναμη

Εκτός από το γεγονός ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους καλύτερους διεθνής τουριστικούς προορισμούς, σύμφωνα με το TripAdvisor, η εξαιρετική ποιότητα των αμπελώνων της σε συνδυασμό με το κλίμα της, την κάνουν να θεωρείται από τις πλέον δυναμικές, ανερχόμενες παρουσίες στο χώρο του κρασιού, παγκοσμίως.

Κύρια προσπάθεια στους Αμπελώνες Καραβιτάκη είναι να παράγονται κρασιά με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας που καλλιεργείται, αλλά επίσης κάθε κρασί να αποκτά και κάποια στοιχεία που να δείχνουν τη διαφορετικότητα του τόπου παραγωγής.Οι Αμπελώνες Καραβιτάκη χαρακτηρίζονται από τον συνεχή πειραματισμό με νέα προϊόντα, ποικιλίες και τεχνικές.

Το τελευταίο καιρό, έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις και την προσοχή των πιο απαιτητικών τουριστών του οίνου από όλο το κόσμο.

Για τον οινοτουρίστα, μια σεβαστή γαστρονομία είναι εξίσου σημαντική, που όταν συνδιαστεί με ποιοτικά κρασιά γίνεται το κλειδί της επιτυχίας, αυτό ακριβώς που συναντούν στο νησί της Κρήτης.

Η Κρήτη διαθέτει πανέμορφους αμπελώνες, πολλές ποικιλίες, επισκέψιμα οινοποιεία, καθώς και τα συνεχώς εξελισσόμενα κρασιά της. Διαθέτει μεγάλη ποικιλομορφία σε υψόμετρα αμπελώνων και τύπους εδάφους. Το νησί διαθέτει, επίσης, τέσσερις ζώνες ΠΟΠ (Αρχάνες, Δάφνες, Πεζά, Σητεία), καθώς και ένα από τα αρχαιότερα οινοποιεία στην ιστορία, που βρίσκεται στο Βαθύπετρο, στις Αρχάνες, και χρονολογείται γύρω στο 1580 π.Χ.

Όλα τα κρασιά του Κτήματος Μανουσάκη μοιράζονται κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα,είναι όλα τους γεμάτα και πλούσια, αποτυπώνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών τους, περασμένα όμως μέσα από το μοναδικό πρίσμα της Κρητικής γης.

Το κλίμα της τη βοηθάει σημαντικά, με σταθερά υψηλότερες θερμοκρασίες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και γενικά ήπιο μεσογειακό κλίμα, με σπάνιες εκδηλώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η θάλασσα που την περιβάλει της επιτρέπει να εξασφαλίζει σταθερές κλιματολογικές συνθήκες αλλά και την αναγκαία υγρασία. Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι της, είναι χιονισμένοι για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου,κι έτσι παρέχουν φυσική άρδευση στον αμπελώνα.

Οινοποιεία και Οινοτουρισμός

Υπάρχουν τα μικρά, οικογενειακά οινοποιεία και τα μεγάλα με πλήρη επισκέψιμη υποδοχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μοναστήρια εκείνα που έχουν αναπτύξει αμπελοοινική δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα Χανιά, όπου ο οινοτουρίστας θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τους Αμπελώνες Καραβιτάκη, το κτήμα Μανουσάκη, καθώς και το οινοποιείο της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων.

Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων.

Μια στάση που απαγορεύεται να μην γίνει,είναι στον Αλίκαμπο, στην αρχή του δρόμου για τα Σφακιά, στο Οινοποιείο Ντουράκη, ενώ πηγαίνοντας προς το Ρέθυμνο, θα κατευθυνθεί προς τον Πάνορμο Μυλοποτάμου, για να επισκεφτεί το Οινοποιείο Κλάδος.

Στο Ηράκλειο βρίσκονται τα περισσότερα οινοποιεία της Κρήτης. Αν δεν μπορεί να γίνει επίσκεψη σε όλα, να μην παραλειφθεί μια επίσκεψη στο Οινοποιείο Δουλουφάκη, το Κτήμα Πατεριαγιανάκη, το Οινοποιείο της Σίλβας Δασκαλάκη και την ιδαία Οινοποιητική, το Κτήμα Γαβαλά και το Κτήμα Ζαχαρουδιάκη, τα Οινοποιεία Διαμανάκη και Στραταριδάκη, το οινοποιείο της εταιρείας Μπουτάρη στο Σκαλάνι, τα Οινοποιεία Μηλιαράκη και Διγενάκη, το Κτήμα Λυραράκη και την Οινοποιεία Ρους της οικογένειας Ταμωλάκη.

Η Σητεία έχει δύο σημεία οινικού ενδιαφέροντος: το Οινοποιείο Οικονόμου στο χωριό Ζήρος και το Οινοποιείο (και ελαιοτριβείο) της Ιεράς Τομπλού.

Οι Γηγενείς ποικιλίες

Κόκκινες ποικιλίες

Κοτσιφάλι: Βελούδινο και αρωματικό, με όμορφες εντάσεις. Κυρίως σε χαρμάνια, αλλά και σε εκλεκτές μονοποικιλιακές εμφανίσεις.

Μαντηλάρι: Πλούσιο, βαθύ πορφυρό χρώμα, πλούσια, γεμάτα και τανικά τα κρασιά.

(Κτήμα Μηλιαράκη)Ένα ερυθρό κρασί παλαίωσης με σύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων και νέου δρύινου βαρελιού. Ποικιλίες Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι. Βελούδινο σώμα με πλούσιες τανίνες και εκπληκτική επίγευση. Από το 1999, η εταιρεία, υπό την επίβλεψη της ΔΗΩ, καλλιεργεί ιδιόκτητο βιολογικό αμπελώνα 15 στεμμάτων, εντός της περιοχής Ονομασίας Προέλευσης, με σκοπό την παραγωγή ενός αυθεντικού και πολύ υψηλής ποιότητας Ερυθρού Κρητικού κρασιού.

Λιάτικο: Για γλυκά και ξηρά κρασιά που έχουν επιτυχία σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Ρωμάιικο: Γνωστό για το βαρύ παραδοσιακό κρασί “Μαρουβά”.

Λευκές ποικιλίες

Βηλάνα: Με λεμονάτο άρωμα, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι.

Βιδιανό: Ανερχόμενη λευκή ποικιλία που κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Θραψαθήρι: Αρώματα βοτάνων και λουλουδιών με δροσιστική οξύτητα και με αξιόλογες δυνατότητες παλαίωσης.

Δαφνί: Αρωματική ποικιλία.

Πλυτό: Με κρυστάλλινη οξύτητα και έντονα αρώματα εσπεριδοειδών.

Μαλβάζια Di Candia: Με καταγωγή από το Ηράκλειο. Πολύ ξηρά κρασιά και επιδόρπια, με εντυπωσιακή αρωματική δυναμική.

Μοσχάτο Σπίνας: Μεγάλη οξύτητα με ανθικά αρώματα, δίνοντας εντυπωσιακά ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά.

Κιτρινωπό απαλό χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Μύτη ζωηρή και φρέσκια, με σπιρτόζικες νότες από λευκά φρούτα και λεμονανθούς, στόμα με πλούτο, αρκετά λιπαρό και δροσερό, με οξύτητα που του προσδίδει νεύρο και ένταση και με καλής διάρκειας επίγευση. Ποικιλία Βηλάνα.

Πριν δημιουργήσετε το πλάνο του οινοτουριστικού ταξιδιού σας στην Κρήτη, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του δικτύου Wines of Crete, www.winesofcrete.gr

Θ.Γ.

[Total: 1   Average: 5/5]