Κάθε τυρί με το κρασί του – Κλασικοί Συνδυασμοί

Μανούρι: Το Σαββατιανό μας δίνει ένα κρασί με ελαφρύ σώμα, μέτρια οξύτητα και απαλή αίσθηση στο στόμα. Τα ελαφριά φρουτώδη αρώματα του θα συνδυαστούν με το μανούρι χωρίς να το καλύψουν.

Αρσενικό Νάξου: Έντονη, πικάντικη και ευχάριστη αλμυρόγλυκη γεύση με έντονα αρώματα. Ταιριάζει με τα κρασιά της Σαντορίνης, που έχουν υψηλή οξύτητα.

Φρέσκα μαλακά τυριά από αγελαδινό γάλα: Ιδανικό για λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα. Το Sauvignon Blanc ή το Traminer Μετσόβου.

Μπλε τυρί ή Ροκφόρ: Με Μαυροδάφνη Πατρών ή Πόρτο Πορτογαλίας, που θα ισορροπήσει την απίθανη αψάδα των τυριών.

Γραβιέρα Κρήτης: Διαλέγουμε μια κρητική λευκή Βηλάνα, για αυτό το εξαιρετικό τυρί.

Μανούρα ή Κρασοτύρι: Τυρί που ωριμάζει μέσα στις οινολάσπες, συνήθως από τη Κω ή τη Σίφνο, ταιριάζει με ένα κρασί από τη Ρόδο, ένα Αθήρι δροσερό και φρουτώδες.

“Τύπου Σερβ” Ιδρύματος Τοσίτσα Μετσόβου: Ένα από τα καλύτερα ελληνικά τυριά από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα, περιέχει τριμμένο μαύρο πιπέρι και απαιτεί ένα κρασί με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και υψηλη οξύτητα. Sauvignon Blanc ή Traminer Μετσόβου.

Κοπανιστή: Ταιριάζει με ένα υψηλόβαθμο γλυκό Vinsanto Σαντορίνης.

Παρμεζάνα: Με ένα Cabernet Sauvignon/Merlot, γιατί όσο πιο σκληρό το τυρί, τόσο πιο τανικό το κρασί.

Μετσοβόνε: Chardonnay περασμένο από βαρέλι.

Καμαμπέρ ή Μπρι: Αγαπούν τις τανίνες ενός Ξινόμαυρου, αλλά και τη φινέτσα των ροζέ από Syrah.

Φέτα: Δύσκολο τυρί για κρασί, λόγω της υψηλής οξύτητάς του. Δοκιμάστε το με Σαντορίνη δεξαμενής ή με φρέσκια Μαντινεία.

Χαλούμι: Ξυνιστέρι, Μαντινεία, Sauvignon Blanc.

Καπνιστά τυριά: Πολύ δύσκολο το ταίριασμα τους με κάποιο κρασί. Δοκιμάστε τα Gewürztraminer Αλσατίας, τα αυστραλέζικα Shiraz ή κάποιο γλυκό κρασί.

Gouda: Ερυθρά κρασιά με μέτριο έως γεμάτο σώμα, κυρίως από το Medoc και το Madiran.

Emmental: Sauvignon Blanc Καλιφόρνιας.

Edam: Medoc (Κυρίως Pauillac).

Ώριμο Cheddar: Shiraz Αυστραλίας, Rhône Syrah.

Cheddar: Ερυθρά κρασιά με μέτριο έως γεμάτο σώμα, πλούσια και λιπαρά Chardonnay.

Camembert: Σαμπάνια, ερυθρή Βουργουνδία, Chianti Chardonnay, Saint-Emilion, Pomerol.

Brie de Meaux ή Brie de Melun: Σαμπάνια, ερυθρό Sancerre, Pomerol, Saint-Emilion, λευκή βουργουνδία.

Chèvre sec: Beaujolais, Pouilly-Fuissé , Mâcon-Villages.

Πηγή: Γαστρονόμος, Γιάννος Κωνσταντίνου (Γευσηγνώστης)

[Total: 3   Average: 2.7/5]