Ιώδιο – Ένα χρησιμότατο μεταλλικό στοιχείο

Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από μια ελάχιστη ποσότητα Ιωδίου κάθε μέρα. Αν όμως στερηθεί αυτή την ποσότητα, η έλλειψή της προκαλεί προβλήματα υγείας. Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία.

Το Ιώδιο είναι ένα χρησιμότατο μεταλλικό στοιχείο, που παίρνουμε από τις τροφές και επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και άλλων αδένων.

Πειράματα έχουν αποδείξει ότι η σωστή ποσότητα Ιωδίου είναι απαραίτητη για τους μαθητές-φοιτητές και άτομα που κουράζονται πνευματικά.

Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής έχει παρατηρηθεί έλλειψη Ιωδίου και οφείλεται στο έδαφος και στο πόσιμο νερό των περιοχών αυτών. Για αυτό, ακόμη και τα λαχανικά που φυτρώνουν σε αυτές τις περιοχές δεν περιέχουν αρκετό Ιώδιο, και οι κάτοικοι τους κινδυνεύουν από βρογχοκήλη.

Αυτό θα πει πως όταν το Ιώδιο των τροφών δεν είναι αρκετό, ο θυρεοειδής μας αδένας αναγκάζεται να δουλέψει υπερωρίες, με αποτέλεσμα να υπερλειτουργεί.

Αυτό λέγεται “Ιωδοπενική μη τοξική βρογχοκήλη”. Δηλαδή βρογχοκήλη από φτώχεια Ιωδίου. Κι όταν προσβάλει περισσότερους από 10 στους 100 κατοίκους μιας περιοχής ονομάζεται ενδημική.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές περιοχές ενδημικής βρογχοκήλης. Είναι ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα και κυρίως η οροσειρά της Πίνδου, ο Όλυμπος, η Δυτική Θεσσαλία, η Ευρυτανία, η Δωρίδα, η Βόρεια Εύβοια και τα ορεινά της Κρήτης.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη Βρογχοκήλη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη Ιωδίου στην εμβρυική ζωή ελαττώνει τη νοημοσύνη των νεογνών. Ενώ όταν η έλλειψη είναι ακόμη πιο σοβαρή προκαλεί από ελάττωση της νοημοσύνης μέχρι κρετινισμό.

Το Ιώδιο είναι μέρος των ορμονών που παράγονται στο θυρεοειδή αδένα. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών πριν και μετά την γέννησή τους. Η έλλειψη Ιωδίου επηρεάζει τη φυσική ανάπτυξη.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι, μια και τώρα προσθέτουν Ιώδιο στο αλάτι (ιωδιούχο αλάτι) το πρόβλημα του κρετινισμού και της βρογχοκήλης θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Αντίθετα, στην Αμερική που έγιναν έρευνες αποδείχθηκε το αντίθετο. Αυτό πρέπει να οφείλεται στο ότι το ιωδιούχο αλάτι περιέχει ένα “πρόσθετο” αντί ένα θρεπτικό συστατικό.

Το Ιώδιο είναι απαραίτητο για την αντίσταση του οργανισμού στις διάφορες αρρώστιες και είναι απαραίτητο στα φαγοκύτταρα που “σκουπίζουν” και καθαρίζουν το αίμα μας, καταστρέφοντας τα ξένα προς τον οργανισμό βακτήρια.

Είναι ακόμη απαραίτητο για την υγεία του δέρματος. Είναι ένας οξειδωτικός καταλύτης που “καίει” τις τροφές που παίρνουμε. Χωρίς το Ιώδιο η τροφή αποθηκεύεται εύκολα σαν λίπος.

Το Χλώριο που υπάρχει στο νερό των υδραγωγείων, κάνει το σώμα να χάνει το Ιώδιό του.

Το απλό επιτραπέζιο αλάτι, καθώς και το Φθοριούχο Νάτριο που χρησιμοποιείται στις οδοντόπαστες καταστρέφουν το Ιώδιο του σώματος.

Προσέξτε ότι: όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε στη διατροφή σας λάχανο και συκώτι τόσο περισσότερο Ιώδιο χρειάζεστε.

Οι καλύτερες πηγές φυσικού Ιωδίου σε mg σε 100 γραμμάρια:

Φύκια 62.000-180.000

Μουρουνέλαιο 840

Μπακαλιάρος 310

Γαρίδες 130

Αστακός, Φασόλια 100

Θαλασσινό αλάτι 95

Ηλιόσποροι 70

Ρέγκα 52

Στρείδια 48

Καβούρι 31

Σπορέλαιο 24

Φιστίκια 20

Συκώτι 19

Σόγια 17

Πατάτες 15

Τυρί, Μαρούλι 11

Κρέας χοιρινό 10

Βούτυρο φρέσκο 9

Πόσο Ιώδιο χρειαζόμαστε καθημερινά:

Μέχρι 6 μηνών 35

6 μέχρι 12 μηνών 45

1-3 χρονών 60

4-6 χρονών 80

7-10 χρονών 110

11-14 άνδρες 130 – Γυναίκες 115

15-18 άνδρες 150 – Γυναίκες 115

19-22 άνδρες 140 – Γυναίκες 100

23-50 άνδρες 130 – Γυναίκες 100

50 και πάνω άνδρες 110 – Γυναίκες 80

Έγκυες 125 – Θηλάζουσες 150

Πηγή: Συνδιασμοί Βιταμίνες – Τα Μυστικά της Υγιεινής Διατροφής (Κώστας Μπαζαίου)

[Total: 3   Average: 3/5]