Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από μια ελάχιστη ποσότητα Ιωδίου κάθε μέρα. Αν όμως στερηθεί αυτή την ποσότητα, η έλλειψή της προκαλεί προβλήματα υγείας. Είναι ένα από τα πιο χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία.
Το Ιώδιο είναι ένα χρησιμότατο μεταλλικό στοιχείο, που παίρνουμε από τις τροφές και επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και άλλων αδένων.
Πειράματα έχουν αποδείξει ότι η σωστή ποσότητα Ιωδίου είναι απαραίτητη για τους μαθητές-φοιτητές και άτομα που κουράζονται πνευματικά.
Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής έχει παρατηρηθεί έλλειψη Ιωδίου και οφείλεται στο έδαφος και στο πόσιμο νερό των περιοχών αυτών. Για αυτό, ακόμη και τα λαχανικά που φυτρώνουν σε αυτές τις περιοχές δεν περιέχουν αρκετό Ιώδιο, και οι κάτοικοι τους κινδυνεύουν από βρογχοκήλη.
Αυτό θα πει πως όταν το Ιώδιο των τροφών δεν είναι αρκετό, ο θυρεοειδής μας αδένας αναγκάζεται να δουλέψει υπερωρίες, με αποτέλεσμα να υπερλειτουργεί.
Αυτό λέγεται “Ιωδοπενική μη τοξική βρογχοκήλη”. Δηλαδή βρογχοκήλη από φτώχεια Ιωδίου. Κι όταν προσβάλει περισσότερους από 10 στους 100 κατοίκους μιας περιοχής ονομάζεται ενδημική.
Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές περιοχές ενδημικής βρογχοκήλης. Είναι ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα και κυρίως η οροσειρά της Πίνδου, ο Όλυμπος, η Δυτική Θεσσαλία, η Ευρυτανία, η Δωρίδα, η Βόρεια Εύβοια και τα ορεινά της Κρήτης.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη Βρογχοκήλη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη Ιωδίου στην εμβρυική ζωή ελαττώνει τη νοημοσύνη των νεογνών. Ενώ όταν η έλλειψη είναι ακόμη πιο σοβαρή προκαλεί από ελάττωση της νοημοσύνης μέχρι κρετινισμό.
Το Ιώδιο είναι μέρος των ορμονών που παράγονται στο θυρεοειδή αδένα. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών πριν και μετά την γέννησή τους. Η έλλειψη Ιωδίου επηρεάζει τη φυσική ανάπτυξη.
Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι, μια και τώρα προσθέτουν Ιώδιο στο αλάτι (ιωδιούχο αλάτι) το πρόβλημα του κρετινισμού και της βρογχοκήλης θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Αντίθετα, στην Αμερική που έγιναν έρευνες αποδείχθηκε το αντίθετο. Αυτό πρέπει να οφείλεται στο ότι το ιωδιούχο αλάτι περιέχει ένα “πρόσθετο” αντί ένα θρεπτικό συστατικό.
Το Ιώδιο είναι απαραίτητο για την αντίσταση του οργανισμού στις διάφορες αρρώστιες και είναι απαραίτητο στα φαγοκύτταρα που “σκουπίζουν” και καθαρίζουν το αίμα μας, καταστρέφοντας τα ξένα προς τον οργανισμό βακτήρια.
Είναι ακόμη απαραίτητο για την υγεία του δέρματος. Είναι ένας οξειδωτικός καταλύτης που “καίει” τις τροφές που παίρνουμε. Χωρίς το Ιώδιο η τροφή αποθηκεύεται εύκολα σαν λίπος.
Το Χλώριο που υπάρχει στο νερό των υδραγωγείων, κάνει το σώμα να χάνει το Ιώδιό του.
Το απλό επιτραπέζιο αλάτι, καθώς και το Φθοριούχο Νάτριο που χρησιμοποιείται στις οδοντόπαστες καταστρέφουν το Ιώδιο του σώματος.
Προσέξτε ότι: όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε στη διατροφή σας λάχανο και συκώτι τόσο περισσότερο Ιώδιο χρειάζεστε.
Οι καλύτερες πηγές φυσικού Ιωδίου σε mg σε 100 γραμμάρια:
Φύκια 62.000-180.000
Μουρουνέλαιο 840
Μπακαλιάρος 310
Γαρίδες 130
Αστακός, Φασόλια 100
Θαλασσινό αλάτι 95
Ηλιόσποροι 70
Ρέγκα 52
Στρείδια 48
Καβούρι 31
Σπορέλαιο 24
Φιστίκια 20
Συκώτι 19
Σόγια 17
Πατάτες 15
Τυρί, Μαρούλι 11
Κρέας χοιρινό 10
Βούτυρο φρέσκο 9
Πόσο Ιώδιο χρειαζόμαστε καθημερινά:
Μέχρι 6 μηνών 35
6 μέχρι 12 μηνών 45
1-3 χρονών 60
4-6 χρονών 80
7-10 χρονών 110
11-14 άνδρες 130 – Γυναίκες 115
15-18 άνδρες 150 – Γυναίκες 115
19-22 άνδρες 140 – Γυναίκες 100
23-50 άνδρες 130 – Γυναίκες 100
50 και πάνω άνδρες 110 – Γυναίκες 80
Έγκυες 125 – Θηλάζουσες 150
Πηγή: Συνδιασμοί Βιταμίνες – Τα Μυστικά της Υγιεινής Διατροφής (Κώστας Μπαζαίου)