Θυμάρι: Αντισηπτικό και τονωτικό

Κείμενο-photo: Θεανώ Γαρμπή

Βακτηριοκτόνο, σπασμολυτικό, διουρητικό, υπνωτικό, διεγερτικό, αντισηπτικό, τονωτικό, εφιδρωτικό, βοηθά την καλή λειτουργία της χολής.

Προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται, εκτός από την μαγειρική και σαν αγωγή για την πέψη των λιπαρών τροφών, τη σωματική και πνευματική κατάπτωση, για την αναιμία, τις δερματοπάθειες, την κυκλοφοριακή ανωμαλία.

Η Θυμόλι που περιέχει το άγριο Θυμάρι βοηθάει στην πέψη των λιπαρών-πλούσιων τροφών. Είναι τονωτικό και διεγερτικό, κάτι που το κάνει κατάλληλο για το άγχος, διάφορες νευρασθένειες, την κατάθλιψη, αλλά και την ημικρανία. Επίσης, τονώνει τα νεύρα και θεωρείται απαραίτητο για τους υποτασικούς καθώς και για τα αναιμικά παιδιά. Είναι αντισηπτικό και για αυτό συστήνεται για εντερικές μολύνσεις και πνευμονικές μολύνσεις, όπως τη βρογχίτιδα. Αξιοσημείωτη είναι η αντισηπτική του ιδιότητα, αφού το αιθέριο λάδι του θυμαριού είναι 25 φορές πιο αντισηπτικό οξυζενέ.

Διαθέτει εφιδρωτικές ιδιότητες και έτσι ρυθμίζει τα εκκρίματα σε περιπτώσεις γρίπης, συναχιού και κρυολογημάτων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν προληπτικό αντιβιοτικό σε επιδημίες γρίπης. Ως σπασμολυτικό συστήνεται για τον βήχα του κοκίτη και το άσθμα.

Χρήσιμα μέρη: Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές

Παρασκευή-Δοσολογία

Αφέψημα: Βράζουμε ένα κλαδάκι για κάθε φλιτζάνι νερό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός το βγάζουμε αμέσως και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε μετά από κάθε γεύμα – 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Έγχυμα: Βάζουμε 2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι νερό βρασμένο και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Πίνεται μέχρι 3 φορές την ημέρα.

Εξωτερική χρήση: Κομπρέσα. Ψιλοκόβουμε το θυμάρι και το ζεσταίνουμε ελάχιστο νερό, το βάζουμε στη γάζα και το ακουμπάμε στο πονεμένο χέρι.

Συντήρηση

Με αποξήρανση, με ψύξη ή μέσα σε λάδι.

Παρενέργειες

Η εσωτερική χρήση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και σε δηλητηρίαση. Ακόμα, μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, ζαλάδες και καρδιακή κατάπτωση.

[Total: 0   Average: 0/5]