Θρούμπι: Ιδιότητες, Χρήσεις και Καλλιέργεια

Το θρούμπι (savory ή satureja) είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ετήσιο αρωματικό φυτό, συνήθως αυτοφυές, που το συνταντάμε σε όλη την Ελλάδα και γενικότερα ως επί τω πλείστον, στη Νότια Ευρώπη και τις χώρες της Μεσογείου.

Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Δημιουργεί άφθονα φύλλα και αυξάνεται γρήγορα σε ύψος περίπου 50 έως 60 cm και έχει θαμνώδη εμφάνιση. Έχει ξυλώδη κορμό, σταχτό-πράσινα φύλλα και ροζ ή μοβ ή λευκά λουλούδια που φέρονται σε ταξιανθίες και ανθίζουν, ανάλογα την περιοχή, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Προτιμά τα ηλιόλουστα βραχώδη και ασβεστώδη εδάφη. Χρήσιμα είναι κυρίως τα άνθη του, το αιθέριο έλαιο, και σε κάποιες περιπτώσεις, και ολόκληρο το φυτό. Το αιθέριο έλαιο περιέχει δραστικές ουσίες όπως τερπίνη, πευκίνη, καρβακρόλη, κυμίνη, κινεόλη και θυμόλη.

Ιδιότητες – Χρήσεις

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές απο την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, αναφέρονται σε αυτό στα έργα τους. Το θρούμπι χρησιμοποιείται επίσης εδώ και 2000 χρόνια στη μαγειρική, καθώς δρά ως χωνευτικό.

Διαθέτει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη. Σε πολλές χώρες το προσθέτουν μέχρι και σήμερα σε χωνευτικά λικέρ. Κατά το Μεσαίωνα, το θρούμπι χρησίμευε ως αφέψημα για τον πονόλαιμο, το βήχα, τον πονόδοντο και τις πληγές στο στόμα, καθώς και ως απολυμαντικό για διάφορα σκεύη, λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το θρούμπι είναι γνωστό κυρίως για τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει στο πεπτικό σύστημα. Λειτουργεί ως χωνευτικό, διεγείρει την όρεξη, τονώνει τον οργανισμό, βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας, των σπασμών του εντέρου, των πόνων απο κολικούς, της γαστρικής ατονίας, της νευρικής δυσπεψίας και της ναυτίας.

Το αφέψημά του βοηθά στην απομάκρυνση των αερίων του στομάχου, απαλλάσσει απο τα φουσκώματα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της πέψης.
Επίσης, η ξηρή δρόγη χρησιμοποιείται ως διουρητικό, χολαγωγό και εμμηναγωγό, ενώ το αιθέριο έλαιό του έχει μεταξύ άλλων, αντιμυκητική και αντιβακτηριακή δράση.

Χρησιμοποιείται επίσης ως αποχρεμπτικό. Μαλακώνει το βήχα και είναι κατάλληλο για τις βρογχίτιδες και το άσθμα. Μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά, ως αντισηπτικό, στις πληγές και στα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς προσφέρει άμεση ανακούφιση.
Το Θρούμπι χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, αλλά και στη μαγειρική, ενώ, παράλληλα, αποτελεί και άριστη τροφή για τις μέλισσες, δίνοντας έτσι ένα υπέροχο άρωμα στο μέλι.

Για να παρασκευάσετε ένα αφέψημα με θρούμπι, ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνετε για 10-15 λεπτά. Η συνιστώμενη δόση είναι από ένα μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα. Για εξωτερική χρήση πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων, ετοιμάστε κομπρέσες με αφέψημα βράζοντας 30 γραμμάρια για ένα λίτρο νερό.

Καλλιέργεια

Ημέρες μέχρι τη συγκομιδή: 60-7Ο
Ημέρες μέχρι τη βλάστηση: 7-14
Τρόπος Φύτευσης: Απευθείας στο έδαφος ή μεταφύτευση
Ύψος φυτού (cm): 25-45
Απόσταση μεταξύ των φυτών (cm): 20
Σπόροι ανά γραμμάριο: 1500-1700
Απόδοση (kg): 800-1000 χλωρή φυτομάζα (στάδιο άνθησης)

Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5° Κελσίου και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε σκιερά μέρη. Ευδοκιμεί σε ουδέτερα ή αλκαλικά (εδάφη με τιμή pH 6 – 7 θεωρούνται ιδανικά για την καλή ανάπτυξη του), καλά αποστραγγισμένα και ηλιόλουστα εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται  με σπόρο το φθινόπωρο ή την άνοιξη και με μοσχεύματα μαλακού ξύλου το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα το ορεινό θρούμπι πολλαπλασιάζεται και με διαίρεση των θυσάνων της βάσης του φυτού, πάλι την Άνοιξη, απ ευθείας στην οριστική τους θέση. Η καταλληλότερη εποχή για την καλλιέργεια του φυτού είναι είτε το φθινόπωρο είτε η άνοιξη. Συνυπάρχει με το θυμάρι και προηγείται χρονικά στην ανθοφορία, η οποία, ανάλογα την περιοχή, είναι από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Η συγκομιδή αρχίζει συνήθως το δεύτερο χρόνο, συλλέγεται το υπέργειο μέρος σε στάδιο πλήρους άνθησης.

[Total: 141   Average: 2.7/5]