Η Φλώρινα σε πρώτο πλάνο

Είναι πολυποίκιλη, νεανική, έντονη και συνάμα μελαγχολική και άκρως γοητευτική. Η Φλώρινα, βγαλμένη από σκηνικό ταινίας, διατρέχει μια ιστορία πολλών αιώνων, φτάνοντας σε ένα πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό παρόν. Κτισμένη πάνω στις διαδρομές που συνέδεαν τα λιμάνια της Αδριατικής με τις πόλεις της Ανατολής, διαδραμάτιζε, πάντα, σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Βαλκανικής χερσονήσου.

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 680 μέτρων, η πόλη της Φλώρινας, με τους 15.000 κατοίκους, θεωρείται ότι έχει το ψυχρότερο κλίμα στην Ελλάδα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία συνήθως κυμαίνεται γύρω στους 12 βαθμούς, ενώ τον χειμώνα είναι υπό του μηδενός. Αυτή τη χειμερινή περίοδο, η πόλη, συχνά, καλύπτεται από ένα πέπλο παγωμένης ομίχλης, εντυπωσιακό θέαμα για έναν επισκέπτη.
Η γεωγραφική θέση της πόλης της δίνει και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ανάμεσα σε λίμνες και βουνά, με φυσικές ομορφιές που μαγεύουν. Εκεί θα δείτε και τον εντυπωσιακό ποταμό Σακουλέβα, σημείο αναφοράς για την πόλη, όπου τον χειμώνα καλύπτεται από χιόνι. Η αρχιτεκτονική της είναι νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας.

Το έντονο ιστορικό παρελθόν είναι ορατό σε πολλά σημεία της σύγχρονης πόλης. Στις γειτονιές του Σακουλέβα ποταμού, στα μουσεία, στην παλιά αγορά, στα εργαστήρια των καλλιτεχνών. Ανηφορίστε ως το ύψωμα του Αγίου Παντελεήμονα για να απολαύσετε την πανοραμική άποψη της πόλης. Στα πρανή του λόφου έχει αποκαλυφθεί μέρος της αρχαίας πόλης των Ελληνιστικών χρόνων. Ίσως να πρόκειται για την Ηράκλεια Λυγκηστίδα που άκμασε εδώ και πήρε το όνομά της από το μυθικό ήρωα Λυγκέα. Έχουν βρεθεί τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χωρίζονται από κάθετους δρόμους, τείχη κατοικιών, δίκτυο όμβριων υδάτων. Η κατοίκηση της πόλης πιθανόν να ξεκίνησε τον 4ο αι. π. Χ. όμως έχουν ανασκαφεί κεραμικά που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους.
Αναφορές για την πόλη της Φλώρινας εντοπίστηκαν σε συγγραφείς του 15ου αιώνα, όπου από ότι φαίνεται κυριαρχούσαν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Η Φλώρινα συνδέθηκε σιδηροδρομικώς με τη Θεσσαλονίκη το 1893, κι ήταν τότε που το Ελληνικό στοιχείο έκανε εντονότερη τη δυναμική του στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ιδρύθηκαν σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και εμπορικές αντιπροσωπείες. Το 1912 η Φλώρινα απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και ενσωματώθηκε στον κορμό της ελεύθερης Ελλάδας μαζί με όλη τη Μακεδονία.

Ο ποταμός Σακουλέβα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, και ειδυλλιακό σημείο περιπάτου, έτσι όπως απλώνονται τα παλιά πέτρινα αρχοντικά περιμετρικά στις όχθες του. Στη λεωφόρο Ελευθερίας θα δείτε πανέμορφα νεοκλασικά και μακεδονίτικα κτίρια των αρχών του αιώνα. Στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραβίτη 12, στο ισόγειο του παλιού ξενοδοχείου «Διεθνές» βρίσκεται το καφενείο όπου σύχναζε και η κινηματογραφική παρέα της ταινίας «Ο Μελισσοκόμος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το νεοκλασικό κτίριο με τα μαρμάρινα τραπέζια, τα παλιά αντικείμενα και τη χαρακτηριστική ξυλόσομπα αποτελεί εδώ και ενενήντα χρόνια, κεντρικό σημείο για την Φλώρινα. Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου λειτουργεί η αγορά της πόλης και βρίσκονται τα περισσότερα δημόσια κτήρια. Σε μικρή απόσταση συναντάμε τη Δημοτική Αγορά, «Το παζάρι» των ντόπιων όπου θα βρείτε για να αγοράσετε τα εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας όπως, πιπεριές Φλωρίνης- καυτερές «τσούσκες»- φασόλια από το Βαρικό και τις Πρέσπες, τσάι του βουνού, γλυκά του κουταλιού,ντόπιες μαρμελάδες, τα περίφημα κρασιά Αμυνταίου, αλλά και τα μοναδικά πλεχτά κεριά των κηροπλαστών της Φλώρινας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Η σημερινή Φλώρινα έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και πολλά μουσεία. Εδώ λειτουργεί και το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Αξίζει να δείτε:
– Το σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτουν μια ιστορική περίοδο από τους νεολιθικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους.
– Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου στους χώρους του φιλοξενούνται εδώ και 35 χρόνια σπουδαία έργα συγχρόνων Ελλήνων εικαστικών (υπολογίζονται περισσότερα από 600). Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και εγκυρότερα εικαστικά κέντρα της χώρας.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

– Το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, όπου θα δείτε τμήματα των τοιχογραφιών που προέρχονται από το ναούς της νησίδας του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας, μέρη ξυλόγλυπτου τέμπλου από σκήτη της Μεγάλης Πρέσπας και διάφορα μικροαντικείμενα και κοσμήματα.
– Την Πινακοθήκη Φλωριναίων Καλλιτεχνών, η οποία προβάλει την δραστηριότητα των τοπικών καλλιτεχνών, γλυπτών, ζωγράφων, χαρακτών που ζουν και εργάζονται στην ακριτική πόλη.
Επίσης, υπάρχουν δυο Λαογραφικά Μουσεία στην πλατεία Ρούσβελτ και στην οδό Καραβίτη, όπου διασώζονται σε καλή κατάσταση πολλά μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης του 19ου αιώνα, λευκές φορεσιές, εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων

Η Φλώρινα βρίσκεται κοντά σε αξιόλογους προορισμούς και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για αξέχαστες εκδρομές.
Αν σας αρέσει το σκι, τότε το χιονοδρομικό κέντρο στη Βίγλα, σε ύψος 1.650 μέτρων, είναι ο τέλειος προορισμός. Η διαδρομή είναι κοντινή, μόλις 18 χλμ. από τη Φλώρινα, στη δασώδη περιοχή που συνδέει το Βίτσι με το Βαρνούντα, στην τοποθεσία Βίγλα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο. Από εκεί, ο δρόμος κατηφορίζει για 5 χιλιόμετρα ως το κεφαλοχώρι Πισοδέρι. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγησή σας είτε προς Καστοριά, είτε προς τις Πρέσπες.

Νυμφαίο

Χρησιμοποιώντας τον οδικό άξονα Φλώρινας – Καστοριάς μπορείτε να επισκεφθείτε το γνωστότατο και πολύ ενδιαφέρον Νυμφαίο. Το ιστορικό μεγαλοχώρι που παλιά ονομαζόταν Νέβεσκα, μετονομάστηκε σε Νυμφαίο το 1930, είναι από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς των βουνών, με σπίτια που ξεχωρίζουν για το μέγεθος, την άριστη κατάσταση, αλλά και την εσωτερική τους διακόσμηση.

Μία βόλτα από τις φημισμένες Πρέσπες επιβάλλεται για να θαυμάσετε από κοντά την υδάτινη ομορφιά τους. Βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ., ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος, ιδανική επιλογή εξόρμησης για τους φυσιολάτρες. Στη Μεγάλη Πρέσπα, στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μπορείτε να γευματίσετε στα παραδοσιακά ταβερνάκια απολαμβάνοντας λιμνίσιο γριβάδι και τα περίφημα φασόλια Πρεσπών.

Αγιος Αχίλειος, Πρέσπες

Στη Μικρή Πρέσπα θα επισκεφτείτε μέσω πεζογέφυρας τον Άγιο Αχίλλειο, το μικρό νησάκι της λίμνης, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησάκια λιμνών σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Άγιος Αχίλλειος εδώ και χρόνια αποτελεί το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Πρέσπεια” με εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογους καλλιτέχνες.
Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών δημιουργήθηκε το 1974 και προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές, καθώς και διεθνείς συμβάσεις. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος.

Αν βρεθείτε στη Φλώρινα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θα μπορέσετε να δείτε τις Φωτιές τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου, στην πλατεία Ηρώων, καθώς και την αναβίωση του εθίμου «Μπαμπάρια», κάθε Πρωτοχρονιά. Αν θελήσετε να την επισκεφτείτε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, μη χάσετε τα «Λυγκήστεια».

Μ. Κ.

[Total: 0   Average: 0/5]