Ηρώ Σκάρου: “Η ζωή όπως είναι”

Συγγραφέας: Ηρώ Σκάρου
Εκδόσεις: Κέδρος
Έτος Έκδοσης: 2020
Αριθμός Σελίδων: 168
Επιμέλεια: Ρήγας Καραλής

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από μια φράση που βρίσκουμε στο έργο “Δον Κιχώτης” του Θερβάντες – “Ίσως η πολλή λογική να είναι τρέλα. Και τι μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι” και πως αλλιώς, τελικά, θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος τη ζωή και τις αντιθέσεις της.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 24 διηγήματα και πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, με κεντρικό άξονα τις εκφάνσεις της επικοινωνίας. Στο μικροσκόπιο της συγγραφέως, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η μοναχικότητα, η απιστία ο συμβιβασμός, και η απόρριψη. Ο αναγνώστης εύκολα αντιλαμβάνεται την ανάδυση γνώριμων και ίσως αντιθετικών συναισθημάτων, ενώ μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του, το παρελθόν του ή ακόμα και το μέλλον του. Μια πολύ καλή και πειστική απόδοση της σύγχρονης ζωής μας, που αξίζει να διαβαστεί.

Περιγραφή
Ένας επιστήμονας μελετά τους παράγοντες της μακροζωίας ενώ μια νοικοκυρά αποκαλύπτει τις αιτίες ενός πρόωρου θανάτου. Ένα αγόρι που αρνείται να μιλήσει, γράφει την ιστορία του στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, κι ένας Έλληνας της διασποράς διαβάζει τη δική του σε αλλεπάλληλα στρώματα καταστροφής. Ένας νεαρός κρατούμενος ονειρεύεται τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι κι ένας μεσόκοπος πωλητής τον αντικρίζει όπως είναι πραγματικά. Οικογενειακά μυστικά ξεδιπλώνονται σε παραχωμένα σημειώματα ενώ κάποια παραμένουν αθέατα σε μία ορθάνοιχτη ντουλάπα. Ζεύγη παρόμοια και αντίθετα, οι ήρωες των 24 διηγημάτων μοιράζονται στιγμές μιας καθημερινότητας, κάποιες φορές απροσδόκητης, που μοιάζει όμως αναπόφευκτη. Κινηματογραφικά καρέ που, όπως κι αν μονταριστούν, προβάλλουν ένα πανόραμα της ζωής όπως είναι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα
Η ζωή όπως είναι
Το ακαταλόγιστο
Η σύνδεση δεν ήταν εφικτή
Λούπα
Το στρώμα της καταστροφής
Το παλτό
Πόδι στην πόρτα
Συμβουλευτική ζεύγους
Κουβάρι
Οι κακοί δεν τραγουδούν
Συγυρίσματα
Διορθώσεις
Συναντήσεις
Αθανασία
Το άγγιγμα
Αναμονή
Μια σχετική αίσθηση των διαστάσεων
Ανακαίνιση
Ο εστιαζόμενος
Σκελετός στην ντουλάπα
Επαγγελματικό μακιγιάζ
Μια δόση αλήθειας
Ελεύθερη στάθμευση
Τίτλοι τέλους
Πρώτες δημοσιεύσεις

Βιογραφικό
Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε σε θέσεις επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Άλλαξε πορεία ύστερα από μία εκπαίδευση στη διδασκαλία της γιόγκα. Με τη συλλογή διηγημάτων της “Μια χαρά είναι”, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη, το 2018, ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία του περιοδικού ο Αναγνώστης.

Μ. Κ.

[Total: 2   Average: 5/5]