Εποχικές Αλλεργίες – Πρόληψη και Προστασία

Η εποχική αλλεργία είναι ένας τύπος αλλεργίας, ο οποίος επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων κατά την περίοδο της Άνοιξης, όπου τα επίπεδα της γύρης είναι στα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στις Δυτικές χώρες, μεταξύ 10%-30% των ατόμων επηρεάζονται από την εποχική αλλεργία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πιο συχνή εμφάνιση είναι μεταξύ των ηλικιών είκοσι και σαράντα ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα, ενώ καλλιεργούνται νέα είδη φυτών.

Αν και η εποχική αλλεργία δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν κάποιες λύσεις οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ο ορισμός της αλλεργίας

“Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο εσφαλμένα αναγνωρίζει μια ουσία ως εισβολέα.”

Η ουσία αυτή ονομάζεται αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο αλλεργιογόνο και με αυτό τον τρόπο προκαλείται η απελευθέρωση ισταμίνης, καθώς και άλλων χημικών ουσιών.

Η αντίδραση αυτή του οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση διαφόρων συμπτωμάτων, στη μύτη, στο λαιμό, στα μάτια, στα αυτιά, στο δέρμα και στον ουρανίσκο.

Εποχική αλλεργία ή αλλεργική ρινίτιδα

Η γύρη αποτελείται από μικροσκοπικούς κόκκους, οι οποίοι απελευθερώνονται από τα δέντρα, λουλούδια και άλλα φυτά και περιφέρονται στον αέρα. Όταν η γύρη εισέλθει στη ρινική οδό ενός αλλεργικού ατόμου, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αντιλαμβάνεται τη γύρη ως έναν εισβολέα, όπως για παράδειγμα έναν ιό ή ένα βακτήριο. Ως εκ τούτου, ελευθερώνει αντισώματα που με τη σειρά τους απελευθερώνουν ισταμίνη και άλλες ουσίες στο αίμα, προκαλώντας τα διάφορα αλλεργικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργίας πολλές φορές συγχέονται με εκείνα του κρυολογήματος, με τη διαφορά ότι στη ρινίτιδα διαρκούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ δεν χαρακτηρίζεται από πυρετό. Παρατηρείται αύξηση των συμπτωμάτων κυρίως το πρωί και το απόγευμα, όταν η γύρη βρίσκεται στη μέγιστη ποσότητα στον αέρα. Τις βροχερές μέρες υπάρχει μείωση της ποσότητας της γύρης, καθώς τα αλλεργιογόνα κάθονται στο έδαφος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως:

Ρινόρροια, ή αλλιώς ρινική καταρροή

Ρινική συμφόρηση

Κνησμό στα μάτια, στο φάρυγγα και στη μύτη

Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια

Δακρύρροια (υπερβολική έκκριση δακρύων)

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Βήχας (κυρίως ξηρός)

Φαρμακευτική αγωγή

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει την αλλεργία για πάντα. Κατά κύριο λόγο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της αλλεργίας και συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

Αντισταμινικά: Εμποδίζουν την δράση της ισταμίνης, την ουσία που όπως αναφέραμε προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας. Μπορούν να λαμβάνονται δια του στόματος ή της μύτης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων όπως επιπεφυκίτιδα, κνησμό, ρινόρροια και φτέρνισμα.

Επίσης έχουν τη δυνατότητα να ξεραίνουν τις βλέννες στη ρινική οδό μειώνοντας το τρέξιμο της μύτης, να ανακουφίζουν από τον ξερό βήχα που προκαλείται από την ενστάλαξη των βλεννών στο πίσω μέρος του οισοφάγου.

Η δράση τους είναι σχετικά γρήγορη και προτιμώνται περισσότερο, καθώς δεν χρειάζεται να λαμβάνονται συνέχεια. Χρειάζεται προσοχή στη λήψη τους γιατί μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία.

Αποσυμφορητικά Χάπια: Έχουν ως κύριο συστατικό την εφεδρίνη ή ψευδοεφεδρίνη, μια ουσία που προκαλεί συστολή των αγγείων στη μύτη με αποτέλεσμα να μειώνεται η συμφόρηση. Υπάρχουν σκευάσματα που συνδυάζονται με αντισταμινικά για μεγαλύτερη δράση.

Η χρήση των αποσυμφορητικών χαπιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7 ημέρες και δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που λαμβάνουν χάπια πίεσης και αντικαταθλιπτικά.

Μη κορτιζονούχα αποσυμφοριτικά σπρέι: Περιέχουν ουσίες που προκαλούν συστολή των αγγείων στην μύτη. Η δράση τους είναι πιο άμεση (15 λεπτά), αλλά συνήθως πιο μικρή σε διάρκεια.

Αν και δεν επηρεάζουν πολύ την πίεση, καλό θα ήταν εάν παίρνετε υπερτασικά ή αντικαταθλιπτικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν. Τα σπρέι αυτά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 7 ημέρες συνεχόμενα, καθώς η διακοπή τους μετά από παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της ρινικής συμφόρησης.

Κορτιζονούχα σπρέι: Περιέχουν κορτιζόνη και δρουν μειώνοντας την φλεγμονή της ρινικής οδού. Τα σπρέι περιέχουν φλουτικαζόνη, δεξαμεθαζόνη κ.α. αποτελεσματικές ουσίες. Για την καλύτερη δράση τους πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά ακόμα και αν τα συμπτώματα δεν υπάρχουν. Η χρήση τους είναι αυστηρά για ηλικίες άνω των 18 ετών, εκτός αν ο γιατρός συμβουλέψει διαφορετικά.

Οφθαλμικές σταγόνες: Οι αντισταμινικές σταγόνες που περιέχουν χρωμογλυκικό νάτριο πρέπει να χρησιμοποιηθούν 12 ημέρες πριν αρχίσει η αλλεργία και να λαμβάνονται καθημερινά. Οι σταγόνες που περιέχουν ανταζολίνη και αζελαστίνη δρουν πιο γρήγορα, αλλά αντενδείκνυνται στους ανθρώπους με γλαύκωμα. Η θεραπεία με τις σταγόνες ενισχύεται με την απομάκρυνση της γύρης από τα μάτια, η οποία επιταχύνεται με τη βοήθεια των ειδικών αποστειρωμένων πανακειών και των φυσικών δακρύων.

Μη φαρμακευτική αγωγή

Αποφεύγοντας το κύριο αίτιο της εποχικής αλλεργίας που είναι η γύρη, μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα με τους παρακάτω τρόπους:

Αποφεύγουμε τις πρωινές και απογευματινές βόλτες, καθώς η γύρη είναι στα υψηλότερα επίπεδα

Δεν ανοίγουμε παράθυρα και πόρτες

Αποφεύγουμε το κούρεμα πρασίνου και άλλες κηπουρικές εργασίες

Δεν ξεχνάμε τα γυαλιά ηλίου

Σκουπίζουμε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα, καθώς και όλες τις επιφάνειες που μπορεί να κατακαθίσει η γύρη

Συντήρηση του κλιματιστικού και καθαρισμός των φίλτρων στην κατάλληλη περίοδο

Πηγή: Περιοδικό φαρμακοποιών “Vitalité”

[Total: 1   Average: 1/5]