Ενέργεια από Σανό και Ρύζι

Τα υπολείμματα φυτικής και ζωικής προέλευσης μπορούν να αξιοποιηθούν

Το ζήτημα περί αξιοποίησης της βιομάζας, δηλαδή των προϊόντων, των υπολειμμάτων και των αποβλήτων φυτικής και ζωικής προέλευσης ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, είναι από τα θέματα που συζητιούνται από τις κυβερνήσεις όλο και περισσότερο, υπό την απειλή του φαινομένου του Θερμοκηπίου.

Πρόοδος παρατηρείται στην αξιοποίηση της φυτικής βιομάζας, η οποία περιλαμβάνει τα γεωργικά και τα δασικά υπολείμματα, όπως τα κλαδέματα, τα άχυρα, τα πριονίδια και τα κουκούτσια.

Στην Ιαπωνία, ο σανός και ο φλοιός από το ρύζι χρησιμοποιούνται ως καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας, με τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν το 0,47% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος σε ετήσια βάση.

Στις ΗΠΑ , το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσαν την από κοινού χρηματοδότησης πρωτοβουλίας για έρευνα και ανάπτυξη βιομάζας (Biomass Research and Development Initiative, BRDI) με 9 εκατ. δολάρια, αποβλέποντας στην αύξηση προσφοράς καυσίμων που είναι φιλικότερα στο περιβάλλον.

Ειδήμονες επί του θέματος τονίζουν πως η φυτική βιομάζα είναι μια κρίσιμη παράμετρος του οικοσυστήματος για να κατανοήσει κανείς ενδεχόμενες αλλαγές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η φυτική βιομάζα μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αναφέρεται σε εκτενή έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Οπότε αλλαγές στις ποσότητες της φυτικής βιομάζας ήδη επηρεάζουν την ατμόσφαιρα, σε παγκόσμια κλίμακα, επειδή είναι καθαρή πηγή άνθρακα.

Όσο αυξάνονται οι ανάγκες σίτισης του παγκόσμιου πληθυσμού, τόσο αυξάνεται η παραγωγή τροφίμων και άρα, οι ποσότητες βιομάζας που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ενέργειας με πολύ χαμηλό ενεργειακό κόστος.

Για να αυξηθεί η χρήση της φυτικής βιομάζας ως καυσίμου, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα κριτήρια στην παραγωγή ενεργειακών προϊόντων από αγροτικά κατάλοιπα. Απαραίτητη είναι η εναρμόνιση των διαφορετικών μεθοδολογιών της κάθε χώρας.

Θα ήταν πολύ σημαντικό για το περιβάλλον η ανάπτυξη και η βελτίωση συστημάτων δασικής παραγωγής και αλυσίδων προσφοράς βιομάζας μεταξύ των χωρών.

Η βιομάζα, όχι μόνο η φυτική, αλλά και η ζωική, είναι η πιο παλαιά και πιο διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι τα κατάλοιπα από ζάχαρη, ρύζι και καρύδα μπορούν να παράγουν έως 90, 40 και 20 μεγαβάτ, αντίστοιχα.

Ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα, αυξάνοντας το αρχικό κόστος της επένδυσης, να κατασκευάσει στο ίδιο σημείο και μία μονάδα κατασκευής συσσωματωμάτων βιομάζας (πέλετ) και να πωλεί την επιπλέον παραγόμενη ποσότητα στο εμπόριο

Αξιοποίηση Βιομάζας

Στην Ελλάδα η πιο γνωστή μορφή βιομάζας για καύσιμα είναι η πέλετ, τα συσσωματώματα που προκύπτουν από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού έχουν αναπτυχθεί μεγάλες εταιρείες την τελευταία 25ετία, όπως η Αμερικάνικη Envira και η Καναδική Pinnacle Energy Group, που ειδικεύονται στην παραγωγή πέλετ. Υπάρχουν όμως περισσότερες μορφές βιομάζας από πληθώρα αγροτικών προϊόντων.

 Η ενεργειακή πρώτη ύλη μπορεί να είναι από:

Έρευνα της έκδοσης ASEAN Briefing αποκαλύπτει τις τεράστιες προοπτικές στην ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας, αναλύοντας την περίπτωση των Φιλιππίνων. Εκεί, η βιομάζα αντιπροσωπεύει το 15% των πρωτογενών πηγών ενέργειας, με τα αγροτικά υπολείμματα από τη συνολική παραγωγή ρυζιού, καρύδας, φοινικέλαιο, ζάχαρης και βιομηχανίας ξύλου να υπολογίζονται στους 16 εκατ. τόνους ανά έτος.

Η παραγωγή ρυζιού στις Φιλιππίνες το 2015 διαμορφώθηκε στους 16 εκατ. τόνους, από όπου προκύπτουν 2 εκατ. τόνοι σε φλοιό ρυζιού ή ορυζοφλοιό σε ετήσια βάση. Μια ακόμη μορφή βιομάζας από το ρύζι είναι το άχυρο.

Σημαντική πηγή βιομάζας, είναι η ζάχαρη. Το 2006 οι Φιλιππίνες ψήφισαν σχετικό νομοσχέδιο, βάση του οποίου, τα υπολείμματα ζαχαροκάλαμου υπολογίζονται στους 6,4 τόνους.

Στην περίπτωση που ο επενδυτής επιθυμεί την κατασκευή μονάδας παραγωγής συσσωματωμάτων βιομάζας (πέλετ), η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι θρυμματισμός κλαδεμάτων σε τεμαχίδια, άλεση, ξήρανση, πελλετοποίηση, ψύξη και τέλος συσκευασία. Ενδεικτικά, η τιμή πώλησης έτοιμου πέλετ είναι 180-230€/tn, το οποίο και θα αποτελεί έσοδο για τον επενδυτή

Φοινικέλαιο

Τα υπολείμματα από την παραγωγή φοινικέλαιου (palm kernel shaell, PKS) είναι μια ακόμη μορφή βιομάζας που αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον συγκεκριμένο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα, η Ινδονησία έχει τις μεγαλύτερες εξαγωγές PKS και δεύτερη η Μαλαισία.
Η Βρετανική Opean Energy που εξασφαλίζει πέλετ από δέντρα και μπαμπού σε αρκετές χώρες του ανατολικού ημισφαιρίου, σχολιάζει πως η Ινδονησία έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει 3,2 εκατ. τόνους υπολειμμάτων φοινικέλαιο και η Μαλαισία αντίστοιχα 3,1 τόνους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Opean Energy, επισήμανε πως τα υπολείμματα φοινικέλαιου έχουν πολλαπλές χρήσεις, στην παραγωγή ενέργειας. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς του PKS είναι η Ιαπωνία και η Ινδονησία για την εξυπηρέτηση του εμπορίου στην ανατολική Ασία.

Οι Ειδικοί θεωρούν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξέλιξης, αλλά είναι αναγκαία η επιβολή κοινών κριτηρίων για την μέτρηση και την τιμολόγηση των διαφόρων μορφών της.

Αυτό απαιτεί συντονισμένες κινήσεις από τις κυβερνήσεις και τις ισχυρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη φυτική βιομάζα όλο και περισσότερο, λόγω της επιδείνωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Πληροφορίες: Agricola

[Total: 0   Average: 0/5]