Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου – Από τα αρχαία ελληνικά στη βιοχημεία

Η Στοά του Βιβλίου ιδρύθηκε από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για να αποτελέσει μια παρέμβαση παιδείας στην πνευματική ζωή των Αθηνών. Στηρίχθηκε στην ιδέα και στον πολιτισμό τού Βιβλίου και κατόρθωσε, τα 20 χρόνια που λειτουργεί ήδη, να καταστεί σημείο αναφοράς για ό,τι έχει σχέση με το βιβλίο και παράλληλα να αναπτύξει μια ευρύτερη πνευματική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα. Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν περάσει από τις φιλόξενες αίθουσες Λόγου και Τέχνης της Στοάς τού Βιβλίου, παρακολουθώντας κάποιες από το πλήθος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται καθημερινώς όλο τον χρόνο στη Στοά τού Βιβλίου.

Παλαιό όραμα της Στοάς του Βιβλίου και μέσα στους στόχους των ιδρυτών της ήταν εξαρχής να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο –ασχέτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης– να διευρύνει τους ορίζοντες τής σκέψης του και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα με σειρές μορφωτικών μαθημάτων επί διαφόρων αντικειμένων.

Η όλη σειρά μαθημάτων έχει το κατεξοχήν χαρακτηριστικό τής παιδείας, την ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων με μόνο κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και το όλο μορφωτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε μια δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά ως “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου” και αποτελεί πλέον έναν επιτυχημένο θεσμό, που ολοκληρώνει ήδη τον ένατο χρόνο λειτουργίας.
Τα μαθήματα, ανάλογα με το αντικείμενο, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κ.λπ.). Μετά από κάθε μάθημα ακολουθεί συζήτηση. Επίσης, κατά την κρίση τού διδάσκοντος, διανέμεται διδακτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία.

Στον 29o Κύκλο Μαθημάτων (Μάιος – Ιούνιος 2016) θα διδάξουν επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της ειδικότητάς τους που αναφέρονται στις γλωσσικές λειτουργίες και διαταραχές, στην αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική, στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, την ψυχολογία, στις σύγχρονες απόψεις για τη βιοχημεία και τη μοριακή βιολογία.

Συγκεκριμένα:
6 Μαθήματα για τις γλωσσικές λειτουργίες, τις διαταραχές και τις αποκλίσεις
Διονύσης Γούτσος, Συντονιστής της ενότητας
Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Κώστας Πόταγας, Μαρία Βλασσοπούλου,
Νικόλαος Σμυρνής, Δημήτρης Πλουμπίδης
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και ώρα 17.00-18.30

5 Μαθήματα για την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και ώρα 17.00-18.30

5 Μαθήματα ψυχολογίας
Συναισθήματα και σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Δευτέρα και Παρασκευή και ώρα 17.00-18.30

5 Μαθήματα για τη βιοχημεία και τη μοριακή βιολογία
Σύγχρονες απόψεις και μυστικά της ζωής
Εμμανουήλ Φραγκούλης
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και ώρα 17.00-18.30

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.30-16.00, στα γραφεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στη Στοά τού Βιβλίου: Αρσάκειο Μέγαρο,  Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, τηλ.: 210 3244538 και 210 3253989, καθώς και στην ιστοσελίδα της Στοάς του Βιβλίου (www.stoabibliou.gr).

[Total: 0   Average: 0/5]