Εθνικό Πάρκο Jiuzhaigou – Κίνα

Το Εθνικό Πάρκο Jiuzhaigou είναι ένα φυσικό καταφύγιο και βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα, στην επαρχία Sichuan. Το 1992 κηρύχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Είναι γνωστό για τους πολυεπίπεδους καταρράκτες του και τις πανέμορφες λίμνες του. Αποτελείται από τρεις κοιλάδες σε σχήμα Υ, τις Rize, Zechawa και huzheng.

Διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων στην Κίνα. Κάθε φθινόπωρο, τα 150 διαφορετικά είδη δέντρων που απαντώνται στην περιοχή, 63,5% των οποίων είναι κωνοφόρα, συμμετέχουν στην ετήσια “γιορτή των χρωμάτων”.

kina-2
Το πανέμορφο δάσος, οι χρωματιστές λίμνες, οι εντυπωσιακοί καταρράκτες συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό

Jiuzhaigou κυριολεκτικά σημαίνει “η κοιλάδα των εννέα χωριών”. Ονομάστηκε έτσι από τα εννέα χωριά του Θιβέτ, που βρίσκονται κατά μήκος του. Τα επτά από αυτά είναι πυκνοκατοικημένα και σήμερα.
Περίπου 300 τετρ. χιλιόμετρα της περιοχής καλύπτονται από παρθένα δάση. Τα δάση αυτά χρωματίζονται με πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες την εποχή αυτή.

800px-Jiuzhaigou_Pearl_Waterfall_2005-08-21
Ο καταρράκτης Pearl στη κοιλάδα Rize

Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης σε υψόμετρο 2.433 μέτρα, που έχει σχήμα μισοφέγγαρου, είναι ο καταρράκτης Pearl στη κοιλάδα Rize.
Εδώ βρίσκονται είδη χλωρίδας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως το ενδημικό ροδόδεντρο και το μπαμπού, καθώς και είδη πανίδας που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως το γιγάντιο πάντα και η χρυσή μαϊμού. Επίσης, είναι το σπίτι για 140 είδη πουλιών.

Ροδόδεντρο
Ροδόδεντρο

Στο Jiuzhaigou βρίσκονται πάνω από 100 πολύχρωμες λίμνες, τα νερά των οποίων έχουν μπλε, πράσινο ή τυρκουάζ χρώμα. Οι Θιβετιανοί της περιοχής τις αποκαλούν “Haizi”, δηλαδή “γιος της θάλασσας”.
Θ.Γ.

[Total: 1   Average: 5/5]