Διοξείδιο άνθρακα – Η μεγάλη απειλή

Εκτιμάται ότι, το διοξείδιο του άνθρακα δεν θα πέσει μελλοντικά κάτω από τα 400 ppm.

Ο πλανήτης εισέρχεται σε μια νέα εποχή κλιματικής αλλαγής, με το διοξείδιο του άνθρακα που συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα να ξεπερνά κατά πολύ το όριο, ενώ δεν πρόκειται να υποχωρήσει για πολλές γενεές.

Το 2015, για πρώτη φορά στην ιστορία, τα επίπεδα στην ατμόσφαιρα άγγιξαν τα 400 ppm, κατά μέσον όρο, στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Ο παλαιότερος σταθμός καταγραφής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στη Μάουνα Λόα της Χαβάης, καταγράφει ότι οι συγκεντρώσεις θα εξακολουθήσουν να παραμένουν πάνω από το όριο και για ολόκληρη τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, χωρίς να αποκλείεται να αγγίξουν και νέα ύψη. Οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον και προβλέπουν ότι θα παραμείνει πάνω από το όριο για πολλές γενεές.

Η κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του 2014 και του 2015 πυροδοτήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που άρχισε το 2015 και συνεχίζεται στην τρέχουσα χρονιά, πυροδότησε έντονη ξηρασία σε τροπικές περιοχές και περιόρισε σημαντικά την ικανότητα των δασών, της βλάστησης και των ωκεανών να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα τη σώρευσή του στην ατμόσφαιρα.

ripansi_perivallontos

Μακροπρόθεσμα η αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων, όπως το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, από τις βιομηχανίες, αλλά και από τις αγροκτηνοτροφικές εργασίες, προκάλεσε αύξηση κατά 37% της υπερθέρμανσης του πλανήτη την περίοδο από το 1990 έως το 2015. Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της μεταβολής προκαλούνται από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση προσέγγιζαν τα 278 ppm, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός. Ωστόσο, η ανθρώπινη δραστηριότητα διατάραξε αυτήν τη φυσική ισορροπία και το 2015 ήταν 44% πάνω από τα επίπεδα αυτά.

Η έκθεση για τα επίπεδα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Παρισιού, της πρώτης, δηλαδή, ολοκληρωμένης συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το Πρωτόκολλο του Παρισιού συνήφθη στη γαλλική πρωτεύουσα πριν από ένα χρόνο.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Ταλάς, τόνισε:

“Το 2015 εισήγαγε μια νέα εποχή αισιοδοξίας, αλλά και δραστηριοποίησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου του Παρισιού. Ταυτόχρονα όμως, σηματοδοτεί και μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αερίων. Αν δεν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Είναι, εξαιρετικά σημαντικό να τεθεί σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο, ακόμα και νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, δηλαδή την 4η Νοεμβρίου, και να τεθεί η εφαρμογή του σε απόλυτη προτεραιότητα”.

Πηγή: The Guardian

[Total: 1   Average: 5/5]