Διαχείριση απορριμάτων – Μαγιόρκα

Μια εντυπωσιακή μονάδα έχει κατασκευαστεί εδώ και μια δεκαετία στη Μαγιόρκα, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της.
Την τελευταία δεκαετία, η Μαγιόρκα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που ο έντονος τουρισμός έχει δημιουργήσει στο νησί. Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη, έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του τοπίου στις παραλιακές περιοχές, αλλά και απορρίμματα και λύματα που καταστρέφουν το περιβάλλον.

Μαγιόρκα

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε 400.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, 30 χωματερές και καμία προσπάθεια ανακύκλωσης. Σήμερα, έχει 600.000 τόνους, 38% ανακύκλωση και έναν ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων).
Πριν μια δεκαετία, το επαρχείο του νησιού προχώρησε σε διαγωνισμό, μέσω ΣΔΙΤ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που δημιούργησε και διαχειρίζεται η κοινοπραξία TIRME (ύψος επένδυσης: 550 εκατομμύρια ευρώ), βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από τα σύμμεικτα απορρίμματα, αφού προηγηθεί η μέγιστη δυνατή εκτροπή ανακυκλώσιμων και βιοαποδομήσιμων.

Οι τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών είναι μια από τις συνέπειες του υπερβολικού τουρισμού του νησιού, που δέχεται 12 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ετησίως αποτεφρώνονται στη μονάδα περίπου 450.000 τόνοι απορριμμάτων, παράγοντας 60 MW ενέργειας, που πωλούνται στην ισπανική εταιρεία ηλεκτρισμού.
Η ανακύκλωση δεν χρεώνεται, προκειμένου να ενισχυθεί. Η ανακύκλωση χαρτιού έχει φτάσει τους 30.000 τόνους ετησίως, το γυαλί τους 25.000, οι συσκευασίες τους 16.000 και τα βιοαποδομήσιμα τους 18.000 τόνους.
Ο ένας ΧΥΤΑ για όλο το νησί, εξυπηρετεί μόνο για την ταφή της στάχτης του αποτεφρωτήρα, ενώ η λυματολάσπη υπόκειται επεξεργασία, από την οποία παράγεται υπόστρωμα για την κατασκευή δρόμων.

Συνολικά το κόστος της διαχείρισης για τους δήμους υπολογίζεται στα 125 ευρώ/τόνο.

Θ. Γ.

[Total: 0   Average: 0/5]