Δίκταμος (Dictamus albus)

Είναι ένα πολυετές, ενδημικό, αρωματικό φυτό (φρύγανο) και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κρητικά βότανα, αφού δεν φύεται, ούτε καλλιεργείται σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας. Φυτρώνει σε ορεινές και απότομες ασβεστολιθικές εκτάσεις. Το συναντάμε σε πλαγιές φαραγγιών και χαραδρών, αλλά και σε απόκρημνους βράχους κοντά στη θάλασσα.

Το όνομά του προέρχεται από το βουνό Δίκτη, όπου και το βρίσκουμε πολύ συχνά, ενώ λέγεται αλλιώς και έρωντας, σταθάρι, σταμνόχορτο, σταματόχορτο, στομαχόχορτο.

θεραπευτικές Ιδιότητες

 • Ανακουφίζει από τον βήχα: Το αφέψημα ανακουφίζει από τον βήχα που προκαλούν οι ιώσεις του αναπνευστικού.
 • Αμβλύνει το στομαχόπονο: Ανακουφίζει από ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι (π.χ. νεύρωση στομάχου). Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο δίκταμος μπορεί να έχει ευεργετική δράση στο έλκος, καταπολεμώντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, (συχνά η αιτία για τη δημιουργία του έλκους).
 • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες: Θεωρείται ότι μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια και τους μύκητες, να βοηθήσει την επούλωση πληγών, να συμβάλει στην καταπολέμηση των δερματικών φλεγμονών και να απαλύνει τους μώλωπες.
 • Τονώνει: Δίνει ενέργεια και τόνωση.
 • Δρα αντιοξειδωτικά: Χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 • Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πληγή ως αιμοστατικό. (Τρίβουμε τα ξερά φύλλα να γίνουν σκόνη και αυτήν την τοποθετούμε απευθείας στη πληγή).
 • Συστήνεται για ασθένειες του νευρικού συστήματος, πυρετούς, πονοκεφάλους νευρικής αιτιολογίας, κρυολογήματα, κολικούς.

Τρόπος παρασκευής

 • Καταναλώνεται ως αφέψημα: Ζεσταίνουμε νερό μαζί με τα φύλλα του βοτάνου (Δεν αφήνουμε το νερό να φτάσει σε βρασμό). Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα φύλλα για 5 λεπτά μέσα στο ζεστό νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε.
 • Μπορεί να γίνει έγχυμα: Βάζουμε σε ένα λίτρο βραστό νερό 20 γραμμάρια από το φυτό, το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, το σουρώνουμε, το πίνουμε και κρατάμε το υπόλοιπο στο ψυγείο αφού κρυώσει.
 • Ως βάμμα: αν ρίξουμε μια μικρή ποσότητα φυτού σε αλκοόλ, το αφήνουμε μέσα για κάποια ώρα και στη συνέχεια το πίνουμε.
 • Μια ενδιαφέρουσα παρασκευή είναι το κατάπλασμα, όπου αφήνουμε τα φύλλα του φυτού σε βραστό νερό και στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε γάζες και τα βάζουμε πάνω σε μελανιές, φλεγμονές του δέρματος κ.λπ.

Παρενέργειες

Η συχνή χρήση του βοτάνου προκαλεί τοξικές παρενέργειες. Οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν, γιατί μπορεί να προκαλέσει διακοπή της κύησης, καθώς και άτομα με χρόνιες ασθένειες ή άτομα που παίρνουν συστηματικά, φάρμακα.

Όπως όλα τα βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες, έτσι και ο δίκταμος θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και σύνεση. Συστήνονται 1 με 2 φλιτζάνια την ημέρα και είναι σκόπιμο να γίνεται διάλειμμα στην κατανάλωση του για κάποιες ημέρες.

Πηγές πληροφοριών: Από τα βιβλία “Power Foods”, “Φυσική Ιατρική-Βότανα”, “Οδηγός Αναγνώρισης – Άγρια Βότανα & Χόρτα”.

Θεανώ Γαρμπή

[Total: 2   Average: 5/5]