Γνωριμία με το Αγουρέλαιο


Η μεγάλη διατροφική του αξία

Το αγουρέλαιο είναι το λάδι που εκθλίβεται από τις πράσινες και άγουρες ακόμα ελιές, οι οποίες μαζεύονται με το χέρι από τα δέντρα που δεν έχουν χτυπηθεί για να πέσουν κάτω.

Είναι έντονο γευστικά και ελαφρώς πικρό, ανάλογα πάντα με την ποικιλία της ελιάς και τον τόπο που καλλιεργείται. Το χρώμα του είναι σκούρο πράσινο και συλλέγεται στα μέσα του Οκτώβρη και για μικρό χρονικό διάστημα.

Ο χυμός του θεωρείται ανώτερος ποιοτικά από κάθε άλλο ελαιόλαδο και είναι πλουσιότερος σε γεύση, άρωμα και σε πολύτιμα συστατικά. Είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Α, σε προβιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι επίσης πλούσιο σε οξέα ω3, ω6 και ω9 που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Το αγουρέλαιο πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών από την εμφιάλωσή του. Αργότερα παύει να θεωρείται αγουρέλαιο, για αυτό και δεν κυκλοφορεί στην αγορά πάνω από δύο-τρείς μήνες. Σε περίπτωση που δείτε μπουκάλι με Αγουρέλαιο στα ράφια, θεωρήστε ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό λάδι.

Πηγή: Γαστρονόμος

[Total: 2   Average: 3/5]