Γεφύρι Παλαιοκαρυάς – Τρίκαλα

Επιβλητικό και πανέμορφο το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους δυο τεχνητούς καταρράκτες στέκεται εκεί, στην κοιλάδα του Πορταϊκού στη Θεσσαλία, από τον 16ο αιώνα. Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον ποταμό Παλαιοκαρίτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ των περιοχών: Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας. Ουσιαστικά, ήταν μια πολυσύχναστη διαδρομή εκείνης της περιόδου, που συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο.

Χτίστηκε μεταξύ 1500 και 1550, έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων.
Για το συγκεκριμένο γεφύρι υπάρχει και ο μύθος με τις αναδυόμενες νεράιδες που ξεπροβάλλουν μέσα από τον καταρράκτη και μαγεύουν τους περαστικούς.

Info:
– Η Παλαιοκαρυά είναι ορεινό χωριό της κοιλάδας του Πορταϊκού σε υψόμετρο 730 μ., σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, πάνω από το χωριό Πύλη (11 χλμ.), σε μικρή απόσταση από τα Τρίκαλα (25 χλμ.).
– Προκειμένου να επισκεφτείτε το πέτρινο γεφύρι θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή από Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα. Πριν από τα Στουρναρέικα και μετά τη στροφή που συναντάτε ταμπέλα για Ροπωτό συνεχίζετε ευθεία μέχρι να δείτε τις ταμπέλες προς Άνω – Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά. Ακολουθείστε αυτές τις ταμπέλες και αμέσως μετά το μικρό γεφυράκι, θα κάνετε αριστερά στο χωματόδρομο (έχει ταμπέλα) και σε περίπου 100 μέτρα θα βρεθείτε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς.

[Total: 0   Average: 0/5]