Γαλλία – Pic du Midi Observatory

Το Πικ Ντι Μιντί βρίσκεται στο βουνό, πάνω από τη κοιλάδα του Ossau στη γαλλική Πυρηναίων, στα 2.872 μέτρα.
Άρχισε να λειτουργεί στις αρχές του Ιουνίου του 2000. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο με μουσείο και κτίρια. Το αστεροσκοπείο, περιλαμβάνει εστιατόριο, κατάστημα με ενθύμια, καθώς και βιβλιοπωλείο. Έχουν χτιστεί πλατιές βεράντες για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν την υπέροχη θέα προς τα Πυρηναία.

Η κατασκευή του παρατηρητηρίου ξεκίνησε το 1878, αλλά από το 1882 αποφασίστηκε ότι το κόστος ήταν πολύ μεγάλο και δόθηκε στο γαλλικό κράτος.Κάποτε, η πρόσβαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς έπρεπε κάποιος να έρθει οδικώς από τον αυχένα του Τουρμαλέ κι έπειτα να πραγματοποιήσει μια επίπονη ανάβαση με τα πόδια,
καλύπτοντας υψομετρική διαφορά 213 μέτρων. Σήμερα, ένα τελεφερίκ μεταφέρει 400 άτομα την ώρα, αποβιβάζει τους επισκέπτες σε ένα σημείο από όπου συνεχίζουν την πορεία τους κατά μήκος ενός διαδρόμου, με εξαίσια θέα στα βουνά και στη συνέχεια σε ένα στρογγυλό ανελκυστήρα με διάφανη οροφή, ο οποίος με τη σειρά του τους φέρνει στην καρδιά ενός μουσείου αφιερωμένου στην αστρονομία και στην ιστορία του αστεροσκοπείου. Εκθέσεις, προβολές βίντεο, μακέτες, φωτογραφίες, αναμεταδόσεις εικόνων από το διάστημα που προβάλλονται στους θόλους καταγράφουν το έργο των αστρονόμων. Επίσης, υπάρχει μια αίθουσα αφιερωμένη στα μεγάλα ονόματα της γαλλικής αστρονομίας που συνέβαλαν στην εξέλιξη του αστεροσκοπείου από τα μέσα ου 18ου αιώνα.

pic1

Σκοπός του μεγαλόπνοου αυτού έργου, είναι να συνδυάσει τον τουρισμό και την επιστημονική δραστηριότητα όσο το δυνατό πιο αρμονικά. Ανοίγοντας τις πύλες του στο πλατύ κοινό, το αστεροσκοπείο Πικ Ντι Μιντί αναδείχθηκε σε πραγματικό επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο όπου οι άνθρωποι συρρέουν για να πλουτίσουν τις γνώσεις τους για όσα θαυμαστά συμβαίνουν στον ουρανό, εξασφαλίζοντας συγχρόνως στο λαμπρό ίδρυμα τη συνεχή λειτουργία και βιωσιμότητά του.

[Total: 0   Average: 0/5]