Βόλτα στο παραμυθένιο Ταλίν

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έχει χαρακτηριστεί η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν. Και όχι τυχαία. Όποιος το επισκεφτεί θα ζήσει σε ένα σκηνικό βγαλμένο από τα παραμύθια. Πύργοι, γοτθικές στήλες, πολύχρωμα σπίτια, ζεστά καφέ, εστιατόρια και μικρά μαγαζιά, όλα φυλαγμένα στην ασφάλεια των παλιών τειχών.

Από τον 13ο αιώνα έως το 1918 (και για ένα σύντομο διάστημα κατά την διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής της Εσθονίας από το 1941 έως το 1944), η πόλη ήταν γνωστή υπό την ονομασία Ρεβάλ. Το Ταλίν εκτείνεται σε περίπου 159 τ.χλμ, ενώ έχει πληθυσμό σχεδόν 467.000 κατοίκους.

Το γοτθικού ρυθμού δημαρχείο στέκεται στην ίδια θέση περίπου 7 αιώνες. Χτίστηκε το 1404 στο κέντρο της πόλης. Το 17ο αιώνα στο κτίριο προστέθηκε το κωδωνοστάσιο, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τελικά αποκαταστάθηκε το 1950. Από το 1975 λειτουργεί ως Δημαρχείο. Στην κορυφή του βρίσκεται ένας ανεμοδείκτης με τη μορφή ενός άντρα με μεγάλο μουστάκι, ο συμβολικός θεματοφύλακας της πόλης.

Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το Ταλίν υπήρξε εμπορικό κέντρο και προορισμός, καθώς και πέρασμα διάφορων λαών, πράγμα που εξηγεί την ανάπτυξη του κέντρου του και την ποικιλία των μνημείων του.

Μόλις 80 χιλιόμετρα από το Ελσίνκι, κλέβει την παράσταση με τα ιστορικά του κτίρια στην Παλιά Πόλη. Πρόκειται για έναν οικισμό, με μεσαιωνικά σπίτια σε άριστη κατάσταση και στενά σοκάκια, που περικλείεται από τα ερείπια των παλαιών τειχών της οχυρωμένης πόλης.

Το κέντρο του Ταλίν περιλαμβάνει το κάστρο της Toompea, χτισμένο από τους Δανούς τον μεσαίωνα, και του οποίου τα τείχη στέκονται ακόμα. Εντός των τειχών βρίσκεται και ο Ρωσικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλεξάνδρου Νιέφσκι, χτισμένος στα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Στον λόφο της Toompea βρίσκεται επίσης το παλιό Εσθονικό παλάτι, όπου τώρα στεγάζεται η Βουλή.

Ο Ρωσικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι, στο λόφο Toompea. Χτίστηκε το 1900 και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυτελή ορθόδοξη εκκλησία της πόλης.

Η Παλιά Πόλη χωρίζεται ουσιαστικά, σε 2 γειτονιές, το παλιό εμπορικό κέντρο All-linn και την αριστοκρατική συνοικία Toompea. Περπατήστε στο πιο γραφικό μονοπάτι, το πέρασμα της Αγίας Αικατερίνης, όπου θα βρείτε και πολλές χειροποίητες δημιουργίες και από την πλατεία του Δημαρχείου. Μη χάσετε και το παλάτι Kadriorg, σε στυλ μπαρόκ, που χτίστηκε το 1718 και σήμερα είναι Μουσείο Τέχνης.

Επισκεφτείτε το μουσείο Kiek in de Kök, το οποίο είναι ένας πύργος 38 μέτρων. Εκεί θα δείτε τείχη, κανόνια και διάφορα εκθέματα που αφορούν στη ζωή στο Ταλίν μερικούς αιώνες πριν. Το Kiek in de Kök αποτελεί, επίσης, σημείο εκκίνησης για όλους τους επισκέπτες που θέλουν να μάθουν για τα κρυμμένα τούνελ που βρίσκονται κάτω από τις οχυρές θέσεις του λόφου.

Το Ταλίν είναι γνωστό και για την Εκκλησία του Αγ. Όλαφ, η οποία είναι και η παλαιότερη της πόλης. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα από την ντόπια σκανδιναβική κοινότητα και ανάμεσα στον 14ο και τον 15ο υπήρξε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Περάστε και από το ανοιχτό μουσείο Εσθονίας που βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή Rocca al Mare. Θα ταξιδέψτε πίσω στην ιστορία της χώρας, με “ζωντανά” χωριά του 18ου-20ου αιώνα. Ιστορικοί ανεμόμυλοι, ξύλινο καμπαναριό, σχολείο, φάρμες και πλήθος ανθρώπων να αναπαριστούν το πώς ζούσαν και εργάζονταν στο παρελθόν, εγγυώνται να σας βάλουν στο κλίμα της εποχής.

Σε αυτή την άκρη της Βόρειας Ευρώπης, μπορείτε να βρείτε και όμορφες παραλίες. Από το Kardiorg μέχρι την Pirita, στις βορειοανατολικές ακτές της πόλης, οι χρυσαφένιες αμμουδιές εναλλάσσονται με τις κοσμοπολίτικες μαρίνες και τα σκάφη, ενώ στο δυτικό Ταλίν, οι πιο δημοφιλείς ακτές είναι αυτές του Pikakari και του Stroomi.

Χριστούγεννα στην αγορά Raekoja

Το Ταλίν, όμως δεν είναι μόνο όμορφο, με πλούσια πολιτισμική και ιστορική παράδοση, είναι και σύγχρονο και φιγουράρει με αξιώσεις στην οικονομική σκηνή της Ευρώπης. Αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό κέντρο της Εσθονίας. Χαρακτηριζόμενο ως η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης, διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό από startups ανά άτομο στην Ευρώπη και αποτελεί ιδρυτική πόλη πολλών διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Skype. Η πόλη έχει αποφασιστεί να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας τεχνολογίας πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεισφέροντας στην παγκόσμια διαδικτυακή ασφάλεια, αποτελεί έδρα του NATO Cyber Defence Centre of Excellence. Είναι χαρακτηρισμένη ως παγκόσμια πόλη και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 10 ψηφιακών πόλεων παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Global Financial Centres Index, το Ταλίν αποτελεί τον πλέον ανταγωνιστικό οικονομικό κόμβο στην Βόρεια Ευρώπη, ενώ κατατάσσεται στην 42η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ταλίν στη άκρη της Βαλτικής, με όποια ματιά και να το δείτε, είναι ο ανερχόμενος αγαπημένος προορισμός της βορειοανατολικής Γηραιάς Ηπείρου που θα σας εκπλήξει ευχάριστα με την πολυποίκιλη προσωπικότητά του.

Μαρία Καλαφάτη

[Total: 3   Average: 2.7/5]