Βιταμίνη Η ή Βιοτίνη

Η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι μόλις 0,3 μιλιγκράμ, αν και μερικοί ερευνητές στην Αμερική συνιστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Η βιοτίνη, που ονομάζεται και Βιταμίνη Η, είναι μέλος της “οικογένειας Β” που βοηθάει στη σύνθεση της *αιμογλοβίνης και στην παραγωγή του *γλυκογόνου. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό, φυσικό αντισηπτικό που βρίσκεται στο ανθρώπινο σάλιο, όταν ο άνθρωπος είναι υγιής, και που προλαβαίνει την αποφολίδωση (ξεφλούδισμα) του δέρματος.

Η βιοτίνη βρίσκεται σε όλες, σχεδόν, τις τροφές και δεν υπάρχει φόβος να έχουμε έλλειψη.

Αν υπάρχει έλλειψη, θα είναι γιατί παίρνουμε αντιβιοτικά που την καταστρέφουν. Τα συμπτώματα της έλλειψης της είναι σχεδόν τα ίδια με των άλλων βιταμινών της οικογένειας Β, κακή όρεξη, ξηροδερμία, τεντωμένα νεύρα, προβλήματα στο δέρμα και έλλειψη ενεργητικότητας.

Η επεξεργασία των τροφίμων και η μεγάλη θερμοκρασία την καταστρέφουν, όπως και μια ουσία που περιέχεται στο ωμό ασπράδι του αυγού, η αβιδίνη, η οποία εμποδίζει την βιοτίνη να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Το ψήσιμο του αυγού καταστρέφει την αβιδίνη.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΙΟΤΙΝΗ (mg ανα 100γρ.)

ΣΙΚΑΛΗ 0,33
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ 0,29
ΜΑΓΙΑ ΜΠΥΡΑΣ 0,2
ΣΟΓΙΑ 0,19
ΣΥΚΩΤΙ 0,12
ΒΟΥΤΥΡΟ 0,1
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ 0,7
ΡΥΖΙ 0,7
ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ 0,052
ΑΡΑΚΑΣ 0,42
ΦΑΚΕΣ 0,042
ΚΑΡΥΔΙΑ 0,04
ΡΕΒΙΘΙΑ 0,032
ΚΡΙΘΑΡΙ 0,031
ΣΙΤΑΡΙ 0,027
ΣΑΡΔΕΛΕΣ 0,024
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 0,21
ΑΜΥΓΔΑΛΑ 0,18
ΦΑΣΟΛΙΑ 0,017
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ 0,017
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 0,016
ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ 0,14

*Αιμογλοβίνη: Μία πρωτεϊνική ένωση του αίματος, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Στη διαδικασία αυτή καθοριστικό ρόλο παίζει ο σίδηρος.

*Γλυκογόνο: Ανήκει στην κατηγορία των πολυσακχαριτών και δομείται από μόρια γλυκόζης που σχηματίζουν διακλαδισμένες αλυσίδες. Το γλυκογόνο αποτελεί την αποταμιευτική ουσία των ζώων και των μυκήτων. Στα σπονδυλωτά αποθηκεύεται στους μυς και στο ήπαρ. θεωρείται άμεσα διαθέσιμη και εύκολα εξαντλήσιμη μορφή ενέργειας.

Πηγή: Από το βιβλίο “Συνδυασμοί-Βιταμίνες” του Κώστα Μπαζαίου

[Total: 1   Average: 3/5]