ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Πόση βιταμίνη Ε χρειαζόμαστε κάθε μέρα:
Για τους άνδρες είναι απαραίτητες 15 Διεθνείς Μονάδες και για τις γυναίκες 12.
Για τα παιδιά 4 μέχρι 12 Δ.Μ., ανάλογα με την ηλικία τους.
Πάνω από 4.000 Δ.Μ. θεωρείται τοξική δόση.

κατάλογος

Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή σαν σπουδαίος παράγων της ανδρικής σεξουαλικότητας.
Ελαττώνει την περιεκτικότητα του αίματος σε λίπος και βοηθάει στην αντικατάσταση των τραυματισμένων ιστών με καινούργιους.
Πολλές από τις απαραίτητες λειτουργίες του οργανισμού δεν μπορούν να γίνουν σωστά χωρίς τη βοήθεια της συγκεκριμένης βιταμίνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση εμφυσήματος της καρδιάς.

Οι γιατροί λένε πως, αν υπάρχει στον οργανισμό μας η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης Ε, ελαττώνεται η ένταση της καρδιάς που χρειάζεται για να διοχετεύει το αίμα σε όλο το σώμα.
Πολλές φορές μια καρδιακή προσβολή οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς, κάτι πολύ σπάνιο όταν υπάρχει η βιταμίνη Ε στον οργανισμό, διότι η βιταμίνη αυτή οξυγονώνει τους ιστούς του σώματος. Επίσης, βοηθάει να μην καταστρέφεται η βιταμίνη Α.

βε
Οι γιατροί, επίσης, τονίζουν ότι παρατηρείται πάντα έλλειψη βιταμίνης Ε σε περιπτώσεις φλεβίτη, θρόμβωσης, σε ορισμένες μορφές άσθματος, ρευματικού πυρετού, διαβήτη και σε άλλες αρρώστιες.

Μια σχέση μεταξύ βιταμίνης Ε και Κοβαλτίου έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι ασθενείς με κιρσούς, χρειάζονται τη βιταμίνη Ε. Να θυμάστε όμως, ότι πρέπει να τη λαμβάνουμε σε μικρές δόσεις. Σε όσους έχουν έλλειψη και σε όσους δεν την έχουν συνηθίσει οι ξαφνικές μεγάλες δόσεις αυξάνουν την πίεση του αίματος.

Σήμερα που ζούμε μια ζωή γεμάτη υπερένταση και τρεφόμαστε με συνθετικά προϊόντα, τα κύτταρά μας πεθαίνουν πρόωρα ή δεν ωριμάζουν. Η βιταμίνη Ε σαν αντιοξειδωτικό βοηθάει τους ιστούς μας να εργάζονται κανονικά με λιγότερο οξυγόνο και επιτρέπει στα τριχοειδή αγγεία να μεταφέρουν περισσότερο αίμα. Αυτή η αποθηκευμένη ενέργεια στα αγγεία χρησιμοποιείται για τις λειτουργίες του σώματος.

Διαλύει τη Χοληστερίνη σε μικρά κομματάκια, ώστε να χρησιμοποιήται κατάλληλα από τα κύτταρα. Γι αυτό και συνιστάται στους καρδιοπαθείς. Βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα να καθαρίζεται από τη Χοληστερίνη που το ¨βουλώνει”.

Σε μια μελέτη ο δρ. Horwitt του πανεπιστημίου του Ιλινόις βρήκε ότι μια δίαιτα με λίγη βιταμίνη Ε, κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να “σπάζουν” εύκολα (αιμόλυση).

Vitamins and Minerals foods Illustrator set 13.Vector set of vitamin rich foods. Vitamin E-spinach dried apricots almondssquash and pumpkinbroccoli green olives papaya sunflower seeds avocados and asparagus

Καθυστερεί τα γηρατειά, καθυστερώντας την καταστροφή των λιποπροτεϊνών των κυττάρων.
Ο δρ. Tappel του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια απέδειξε πρόσφατα ότι η Ε προστατεύει τους πνεύμονες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η βιταμίνη Ε χορηγείται και εξωτερικά για την θεραπεία εκζεμάτων, εγκαυμάτων και πληγών από εγχειρήσεις, που τις επουλώνει χωρίς να αφήνει σημάδια.

Καταστρέφεται:

Από το τηγάνισμα (όχι από το μαγείρεμα)
Από το χλώριο που βάζουν στο νερό
Από ταγγισμένα λίπη
Από συνθετικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα (ειδικά από το Σίδηρο)
Από τα εντομοκτόνα σπρέι και από τα καυσαέρια αυτοκινήτων
Από το φως του ήλιου

Πηγή: Από το βιβλίο “Συνδυασμοί Βιταμινών-Τα μυστικά της Υγιεινής Διατροφής” του Κώστα Μπαζαίου (Διατροφολόγος, Σύμβουλος Διατροφής)

[Total: 1   Average: 5/5]