Βιταμίνη Κ – Ο ρόλος της στη σωστή λειτουργία του οργανισμού

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των οστών. Αποθηκεύεται στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών (προθρομβίνης και άλλων παραγόντων πήξης).

Ο όρος “βιταμίνη Κ”, ουσιαστικά χρησιμοποιείται για να περιγραφεί μια ομάδα ενώσεων με κοινή χημική δομή. Συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες ουσιών, τη φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και τη μενακινόνη (βιταμίνη Κ2).
Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται κυρίως σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, ιδίως στα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (κόλιανδρος, αντίδια, βλήτα, σπανάκι, μπρόκολο, σκούρο πράσινο μαρούλι, πράσινα κρεμμύδια, σέσκουλα κ.α.). Επίσης, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας από την ασβεστοποίηση και βοηθά τα οστά να διατηρήσουν ασβέστιο και να αναπτύξουν τη σωστή κρυσταλλική δομή.
Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται κατ’ εξοχήν σε προϊόντα ζωικής προέλευσης καθώς και σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως το natto, ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), η βιταμίνη Κ κυκλοφορεί σε μικρές ποσότητες στο αίμα, καθώς μεταβολίζεται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και στο μεταβολισμό των οστών, καθώς σε και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Μια από τις πιο γνωστές πρωτεΐνες που εξαρτάται από τη δράση της βιταμίνης Κ και εμπλέκεται άμεσα στην πήξη του αίματος είναι η προθρομβίνη. Η οστεολκασίνη είναι μια άλλη εξαρτώμενη από τη βιταμίνη Κ πρωτεΐνη, που τη συναντάμε στα οστά και ρυθμίζει την εναπόθεση ασβεστίου.

Επιπρόσθετα, η προσλαμβανόμενη βιταμίνη Κ απορροφάται από το λεπτό έντερο, συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων και μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου και ανασυσκευάζεται σε λιποπρωτείνες πολύ χαμηλής πυκνότητας. Τη βιταμίνη Κ μπορούμε να την απαντήσουμε, επίσης, στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, του παγκρέατος και των οστών

Έλλειψη της βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες λόγω των χαμηλών επιπέδων πηκτικών παραγόντων στο αίμα, καθώς και να αυξήσει την πιθανότητα οστεοπόρωσης. Η έλλειψη βιταμίνης Κ σπάνια αναφέρεται σε ενήλικες, καθώς ένα κανονικό διαιτολόγιο παρέχει επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης. Με τη βιταμίνη D εργάζονται μαζί για να αυξήσουν την πρωτεΐνη Matrix Gla (MGP), η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων από ασβεστοποίηση.

Επιρρεπή σε έλλειψη βιταμίνης Κ είναι άτομα που έχουν προβλήματα δυσαπορρόφησης ή κάποια ηπατική νόσο. Οι ομάδες που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Κ είναι:

– Νεογέννητα και βρέφη που δεν τους χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη Κ στις πρώτες εβδομάδες (2η – 12η) της ζωής τους.
– Άτομα με διαταραχές δυσαπορρόφησης (π.χ. κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα).
– Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
– Άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή που παρεμβαίνει στο μεταβολισμό της βιταμίνης Κ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη Κ στους ενήλικες. Συνήθως, 1 μg/κιλό σωματικού βάρους/ημέρα θεωρείται ασφαλής και επαρκής ποσότητα για τη διατήρηση των επιπέδων των πηκτικών παραγόντων που εξαρτώνται από τη βιταμίνη, σε φυσιολογικά επίπεδα. Φαινόμενα τοξικότητας είναι σχεδόν απίθανο να προκληθούν λόγω αυξημένης πρόσληψης βιταμίνης Κ.

Ημερήσια Επαρκής Πρόσληψη

Νεογέννητα μέχρι 6 μηνών 2 mcg
Βρέφη 7-12 μηνών 2.5 mcg
Παιδιά 1-3 ετών 30 mcg
Παιδιά 4-8 ετών 55 mcg
Παιδιά 9-13 ετών 60 mcg
Παιδιά 14-18 ετών 75 mcg
Άνδρες 19 ετών και άνω 120 mcg
Γυναίκες 19 ετών και άνω 90 mcg
Εγκυμονούσες και Θηλάζουσες 14-18 ετών 75 mcg
Εγκυμονούσες και Θηλάζουσες 19 ετών και άνω 90 mcg

M.K.

[Total: 0   Average: 0/5]