Βάλσαμο

Επιστημονική ονομασία: Hypericume perfonatum

Ιστορία

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η μυρωδιά του βάλσαμου είχε την ικανότητα να απομακρύνει τα κακά πνεύματα, δίνοντας στο φυτό μαγικές ικανότητες. Επίσης, χρησιμοποιούνταν στη θεραπεία πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων ισχιακών πόνων και δαγκωμάτων από θανατηφόρα ερπετά. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία πληγών και εγκαυμάτων.

Χρήση

Για την κατάθλιψη, για φλεγμονές του δέρματος, για τραύματα, για πληγές και εγκαύματα, για δερματικές ασθένειες. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι το βάλσαμο μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και τα αγχολυτικά φάρμακα, για περιπτώσεις ήπιας μέχρι και μέτριας κατάθλιψης.

Το βότανο χρησιμοποιείται για βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα αλλά και για κολικούς. Διαθέτει εμμηναγωγικές ιδιότητες, ενώ το βαλσαμέλαιο ανακουφίζει πεπτικά προβλήματα.

-Διουρητικό: βοηθά σε προβλήματα της κύστης και του ουροποιητικού συστήματος γενικότερα.

-Τονωτικό: βοηθά εξασθενισμένα άτομα, αλλά και σε ίκτερο.

-Αντιφυσητικό: ανακουφίζει από αέρια του στομάχου και από φούσκωμα.

-Αντισηπτικό: συστήνεται σε δαγκώματα εντόμων, πληγές και σε δυσεντερία.

-Αντιφλογιστικό/επουλωτικό: βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, επιταχύνει την εξαφάνιση στιγμάτων της λευκόρροιας και σκληρών όγκων του δέρματος.

Δοσολογία

Πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Βάζουμε δυο κουταλάκια ψιλοκομμένο φυτό ή φύλλα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε  για 5 λεπτά.

Παρενέργειες

Η συχνή χρήση του μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροια.

*Οι πληροφορίες δεν αποτελούν ιατρική συνταγή

Πηγές: “Βότανα-87 βότανα και οι θεραπευτικές ιδιότητές τους” (Infomedia Publications), “Άγρια Βότανα & Χόρτα” (Ζαχαρίας Θ. Αθανασίου, Δασολόγος με δίπλωμα της Φαρμακευτικής Σχολής στην Εφαρμοσμένη Μυκητολογία στη Γαλλία).

[Total: 0   Average: 0/5]