Αψιθιά (Αρτεμισία)

Επιστημονική ονομασία: Artemisia absinthium

Ιστορία

Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά, παρόλο που έχει πικρή γεύση. Συναντάται στις Γραφές σαν πικρό ποτό, ενώ συμβολίζει τις δοκιμασίες της ζωής.

Σε μικρές δόσεις ενεργεί σαν ορεκτικό, σαν το ούζο ή το μάραθο. Κατά τα λεγόμενα του Άραβα ιατροφιλοσόφου Αβικέννα (11 αιώνα μ.Χ.) άνοιγε την όρεξη.

Το φυτό ήταν γνωστό στους Αιγύπτιους, στους Έλληνες και τους Κέλτες. Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Αρτεμισία, γιατί την είχαν αφιερώσει στην Θεά Άρτεμη.

Κατά τον 14ο αιώνα οι γιατροί της Σχολής του Σαλέρνο το συνιστούσαν για τη ναυτία, αλλά και για ρευματισμούς, χολέρα, σκορβούτο, ίκτερο, αμυγδαλές, πονόδοντο, ωτίτιδα και μαγουλάδες.

Κατά τον μεσαίωνα απέδιδαν αρκετές ”μαγικές” ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα.

Χρήση

  • Για ανορεξία, ζαλάδες και λιποθυμίες, διάρροια, ανεπάρκειες του ήπατος, αδυνάτισμα.
  • Αυξάνει την παραγωγή χολής, διευκολύνει τη χώνευση των τροφών (ιδιαίτερα των λιπαρών), για αυτό καταπολεμά τη δυσπεψία και βοηθάει στο αδυνάτισμα.
  • Ως τονωτικό. Η αψιθιά θεωρείται ένα από τα καλύτερα τονωτικά για τις ανεπάρκειες του ήπατος, και ρόφημα κατά της αϋπνίας, προτιμότερο από οποιαδήποτε χάπια.
  • Θεωρείται αγχολυτικό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, εμμηναγωγό, αντιφλεγμονώδες, παυσίπονο.
  • Βοηθά σε γυναικολογικά προβλήματα, μητρορραγίες και λευκόρροια.
  • Είναι καλό αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, δύσπνοιας, φλεγμονών των άνω αναπνευστικών οδών και στο βήχα.

Δοσολογία: Πίνεται σε μορφή τσαγιού, όχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 3-4 μέρες. Μπορεί να συνδυαστεί και με άφθονο μέλι, δεδομένου ότι η γεύση του είναι πικρή.

Παρενέργειες

  • Όσο ωφέλιμο κι αν είναι, το αφέψημα της Αψιθιάς δεν πρέπει να πίνεται συνέχεια και για πολλές μέρες, γιατί φέρνει ζαλάδες και πονοκέφαλο. Δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν έγκυες, θηλάζουσες, ευέξαπτα άτομα, καθώς και όσοι υποφέρουν από στομάχι και εντερικά.
  • Σε υπερβολικές δόσεις γίνεται ναρκωτικό και δύσκολα μπορεί κανείς να το κόψει.

*Οι πληροφορίες για την χρήση της δεν αποτελούν ιατρική συνταγή ή προτροπή,

Πηγές: “Βότανα-87 βότανα και οι θεραπευτικές ιδιότητές τους” (Infomedia Publications), www.bachari.gr

[Total: 1   Average: 1/5]