Αυξάνονται τα στρέμματα και οι αποδόσεις σε Αμύγδαλα και Καρύδια

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβατικές καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παραγωγών για δυναμικές δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως το αμύγδαλο και το καρύδι.

Με όπλο τις αποδόσεις, που ξεπερνούν τα 700 ευρώ το στρέμμα, και το μειωμένο καλλιεργητικό κόστος, οι παραγωγοί αμυγδάλων και καρυδιών μπορούν επιπλέον να καλλιεργούν με την ασφάλεια της συμβολαιακής γεωργίας.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- στο πλαίσιο της ανακατανομής της ΚΑΠ – να εντάξει από το 2017 τις καλλιέργειες αυτές (ακρόδρυα δέντρα) στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2009 οι καρποί με κέλυφος βρίσκονταν σε ειδικό καθεστώς ενίσχυσης στο πλαίσιο της ΚΑΠ και λάμβαναν από το 2004 περίπου τα 20-25 ευρώ ανά στρέμμα. Την περίοδο εκείνη υπήρχε πλαφόν πυκνότητας (αριθμός δέντρων/στρέμμα), το οποίο σύμφωνα με τα τότε δεδομένα δεν θα έπρεπε να είναι μικρότερο από 12,5 ευρώ για τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Και την εποχή εκείνη, το συνολικό κονδύλι των συνδεδεμένων ενισχύσεων διαμορφωνόταν γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ κατά έτος.

Διπλασιάζει στρέμματα το αμύγδαλο

Η Agronuts, με έδρα το Συκούριο Λάρισας, αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα εμπορίας αμυγδάλου στη χώρα και προμηθεύεται την πρώτη ύλη της από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Παρατηρείται αύξηση στρεμμάτων και τα επόμενα δύο χρόνια θα έχει διπλασιαστεί η παραγωγή στη χώρα μας. Είναι κάτι που κατάφεραν μόνοι τους οι Έλληνες παραγωγοί, κάνοντας μάρκετινγκ, καθώς η χώρα έχει εξαιρετική ποιότητα αμύγδαλο και πρέπει, πέρα από το να είναι αυτάρκης, να κάνει και εξαγωγές.

Για ένα μεγάλο διάστημα η Ελλάδα ήταν απλώς μια εισαγωγική χώρα ως προς το αμύγδαλο. Σήμερα υπάρχει αφύπνιση και ξεκίνησε η παραγωγή. Σοβαρός λόγος για την αύξηση της παραγωγής είναι η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση αμυγδάλου. Επίσης, το αμύγδαλο είναι καλλιέργεια ανθεκτική, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα σε σχέση με άλλες. Η στήριξη από την πολιτεία είναι καλοδεχούμενη και σίγουρα αποτελεί βοήθεια για τους παραγωγούς καρπών με κέλυφος.

Τιμή και παραγωγή αμυγδάλου

Η τιμή ήταν επίσης ένα κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής αμυγδάλου.

Πέρσι η τιμή κυμάνθηκε στα 4 ευρώ το κιλό (με φλοιό), ενώ φέτος κυμαίνεται στα 2,50-2,70 ευρώ (με φλοιό).

Στην Ελλάδα παράγονται 12.000-14.000 τόνοι αμύγδαλα ετησίως, ενώ εκτιμάτε ότι τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν τους 30.000 τόνους, κάτι που θα ήταν πολύ θετικό, γιατί θα μπορούσε να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Παλαιότερα η Μακεδονία ήταν η πρώτη περιοχή σε παραγωγή αμυγδάλων, όμως πλέον έχει περάσει μπροστά η Θεσσαλία και η Λάρισα, λόγω της μεγάλης στρεμματικής αύξησης.

Η συγκομιδή του αμυγδάλου ξεκινά τέλος Αυγούστου και ολοκληρώνεται τέλος Σεπτέμβρη. Είναι ένα προϊόν που αποθηκεύεται και δεν υπάρχει το άγχος να πουληθεί αμέσως μετά τη συλλογή του.

Ο ρόλος της Συμβολαιακής

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί της αμυγδαλιάς, είναι η συμβολαιακή γεωργία που εφαρμόζουν οι εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Agronuts, η οποία, εφαρμόζεται από το 2006. Η συμβολαιακή βοηθά τους παραγωγούς να μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ υποστηρίζει τους γεωπόνους ανά τακτά χρονικά διαστήματα για αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστικές εξετάσεις και άλλα. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί πετυχαίνουν ποιοτική παραγωγή με το χαμηλότερο κόστος.

Ως Agronuts, μέσω της συμβολαιακής έχει τη δυνατότητα να δώσει επιπλέον 10 λεπτά το κιλό στους παραγωγούς ως μπόνους, καθώς και μια τιμή ασφαλείας που είναι δύο φορές το κόστος (αν το κόστος παραγωγής είναι 80 λεπτά το κιλό, η τιμή ασφαλείας είναι 1,60 ευρώ το κιλό.)

Η Agronuts προτρέπει τους παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αμυγδάλου, ενώ αυτή τη στιγμή η εταιρεία εφαρμόζει το πρόγραμμα με 140 καλλιεργητές και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εκτιμάτε ότι θα φτάσουν τους 200.

Απόδοση της Αμυγδαλιάς

  • 5 με 15 κιλά ανά δέντρο φτάνουν οι αποδόσεις της αμυγδαλιάς.
  • 700 με 800 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να κυμανθεί η χρηματική απόδοση των αμυγδάλων (ανάλογα πάντα με τη χρονιά και την πορεία της αγοράς).
  • 90 με 100 ευρώ ανά στρέμμα κυμαίνεται το κόστος παραγωγής.

Καρύδι

Το 2015, επισημαίνει η Agronuts, η παραγωγή ήταν πολύ καλή, με την τιμή να κυμαίνεται στα 3-4 ευρώ το κιλό (με φλοιό), ενώ την τελευταία περίοδο η τιμή κυμαίνεται από 2-2,50 ευρώ το κιλό (με φλοιό).

Η Ελλάδα έχει ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, αλλά και μεγάλο ανταγωνισμό από ανατολικά κράτη, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Εκτιμάτε, παρόλα αυτά, ότι σε δύο με τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι αυτάρκης.

Η συγκομιδή του καρυδιού ξεκινάει από το τέλος Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως τον Νοέμβριο.

Περιοχές στην Ελλάδα με μεγάλη παραγωγή καρυδιού είναι ο Δομοκός, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία. Το καρύδι επίσης μπορεί να μπει σε εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας.

Να τονίσουμε ότι στους ξηρούς καρπούς η Ελλάδα είναι πιο ακριβή, περίπου κατά 1 ευρώ το κιλό, από τις χώρες του εξωτερικού. Αυτό συμβαίνει λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των ελληνικών ξηρών καρπών. Για αυτό και πληρώνεται ο παραγωγός 1 ευρώ το κιλό παραπάνω από του αντίστοιχου αμερικανικού προϊόντος.

Οι τάσεις διεθνώς

Σε διεθνές επίπεδο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι με διαφορά ο μεγάλος “παίχτης” στην παγκόσμια αγορά αμυγδάλου (80% μερίδιο αγοράς). Το σύνολο της παραγωγής ξεπερνά τους 800.000 τόνους ετησίως. Προέρχεται αποκλειστικά από την Καλιφόρνια και εξάγεται σε 90 χώρες, με το 1/3 των εξαγωγών να αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καρυδιών, με μεγάλα αγροτεμάχια φυτεμένα με τις καλύτερες ποικιλίες, μηχανικό κλάδεμα και συγκομιδή, άριστη τυποποίηση και συντήρηση, μικρό κόστος παραγωγής.

 Η ΗΠΑ είναι η κύρια εξαγωγός χώρα στον κόσμο και τα καρύδια της πωλούνται και στην Ελλάδα.

Η Ισπανία είναι η πρώτη σε παραγωγή χώρα στην Ε.Ε. Την περσινή σεζόν (2014-2015), η ισπανική παραγωγή έφτασε τους 60.212 τόνους και την περασμένη χρονιά (2015-2016) τους 63.242 τόνους, δηλαδή 5% υψηλότερα.

Στην Ε.Ε. σημαντικότατη παραγωγή έχουν η Ρουμανία και η Γαλλία, η οποία και παράγει καρύδια υψηλής ποιότητας.

Απόδοση της Καρυδιάς

  • 400 με 600 ευρώ ανά στρέμμα το κόστος της πρώτης εγκατάστασης
  • 2 με 4 ευρώ ανά κιλό κυμαίνεται η τιμή παραγωγού
  • 10 ευρώ ανά κιλό η καρυδόψιχα.

Πηγή: Agricola

[Total: 70   Average: 2.7/5]