Έως 7/8 Η Τέχνη των Μάγια – Βερολίνο

Ο πολιτισμός των Μάγιας θεωρείται από τους σημαντικότερους και πιο εξελιγμένους του αρχαίου κόσμου.

Η έκθεση “Maya – The Language of beauty” στο Κέντρο Τέχνης Martin-Gropious-Bau εστιάζει σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης, φωτίζοντας τα επιτεύγματα τους στην αρχιτεκτονική, τη γραφή, το χορό, τη γλυπτική, τη χειροτεχνία.

Γλυπτά που δοξάζουν το ανθρώπινο σώμα, πολύτιμα κοσμήματα, θεότητες και ζώα, που χρονολογούνται πριν από την έλευση των Ισπανών κατακτητών τον 16ο αιώνα, βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγάλης έκθεσης με θέμα την τέχνη των Μάγιας.

Martin Grorius Bau
Κέντρο Τέχνης Martin-Grorius Bau

Είναι από τις λίγες φορές που η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ρίξει μια ολοκληρωμένη ματιά στον πολιτισμό αυτόν που αναπτύχθηκε στην Κεντρική Αμερική.

«Ο τίτλος της έκθεσης είναι Μάγιας: Η γλώσσα της ομορφιάς. Παρουσιάζουμε 300 εκθέματα, που σκιαγραφούν πώς οι καλλιτέχνες των Μάγιας δημιουργούσαν γλυπτά ανθρώπων και ζώων. Η χρονολογική περίοδος που καλύπτουν ξεπερνά τις δύο χιλιετίες, από το 500 π.Χ. μέχρι το 1500 μ.Χ.» εξήγησε ο Γκερεόν Ζίβερνις, διευθυντής του Μουσείου.

Η έκθεση μελετά επίσης τη σημασία των ρούχων, που έδειχναν την κοινωνική θέση του κάθε ατόμου στην ιεραρχική αλυσίδα και περιλαμβάνει σπάνια κοσμήματα, όπως περιδέραια και σκουλαρίκια με πολύτιμους λίθους.

Δεν λείπουν επίσης τα οικιακά σκεύη που είχαν τη μορφή πιθήκων, πουλιών, βατράχων και φιδιών, που είχαν σημαίνουσα θέση στον πολιτισμό των Μάγιας.

Χορηγός της έκθεσης είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

www.berlinerfestspiele.de

[Total: 0   Average: 0/5]