Έως 6/3 Sean Scully: Επιβάτης – Αναδρομική

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά την έκθεση Doric / Δωρικός Ρυθμός, που αποτέλεσε την πρώτη παρουσίαση του έργου του Sean Scully στην Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης με τίτλο “Passenger” ήταν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης.

Η έκθεση περιλαμβάνει 103 έργα, λάδια, ακρυλικά, υδατογραφίες και σχέδια, και ένα εμβληματικό γλυπτό. Τα πρώτα έργα ανήκουν στην δεκαετία του 1960 ενώ το τελευταίο, το “Μαύρο Τετράγωνο”, έχει δημιουργηθεί το 2020 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Βουδαπέστης. Πρόκειται για μια ευθεία αναφορά στο εμβληματικό ομότιτλο έργο του Καζιμίρ Μαλέβιτς, ειδωμένο μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του Scully.

Ο επισκέπτης θα έχει την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει σπουδαία έργα: μεταξύ άλλων, τις πρώτες παραστατικές προσπάθειες της δεκαετίας του εξήντα, τα μεγάλων διαστάσεων «μινιμαλιστικά» έργα του 1970, αλλά και την επιστροφή σε μια πιο παραστατική ζωγραφική, με τη σειρά Madonna του 2018.

Ο Sean Scully, o σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος της αφαιρετικής ζωγραφικής σήμερα, συνδυάζει στο έργο του την παράδοση της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Αμερική με την ευαισθησία των κινημάτων του Ευρωπαϊκού μοντερνισμού.  Δημιουργεί έτσι μια καλλιτεχνική γλώσσα που βρίσκεται σε ένα διαρκή διάλογο με σπουδαίους ζωγράφους και κινήματα του παρελθόντος, αλλά πάντοτε με μια πολύ προσωπική αντίληψη, γεμάτη από συναισθήματα και ευαισθησία.  Τα έργα του περιλαμβάνονται στα σπουδαιότερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Εισιτήρια: 4€, 8€

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10πμ – 6μμ – Παρασκευή, Σάββατο: 10πμ -10μμ

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα, τηλ.: 2103453111

[Total: 0   Average: 0/5]