Έως 27/3 Ενθύμιον Κιουτάχειας

Η έκθεση “Ενθύμιον Κιουτάχειας”, που πραγματοποιείται έως 27 Μαρτίου 2022 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, αφορά στην κεραμική της Κιουτάχειας από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα.  Παρουσιάζει αγγεία και πλακίδια με πολύχρωμα μοτίβα επηρεασμένα από τα κεραμικά Ιζνίκ, ενώ εστιάζει στην περίοδο της Ελληνικής Κατοχής της πόλης και στην παραγωγή ενεπίγραφων αγγείων με την φράση «Ενθύμιον Κιουτάχειας» για Έλληνες παραγγελιοδότες.

Εντάσσοντας την κεραμική της Κιουτάχειας στο ιστορικό πλαίσιο της ταραγμένης εκείνης περιόδου, με τις αλλεπάλληλες πολεμικές συγκρούσεις (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία) και στο περιβάλλον των εργαστηρίων της πόλης, χριστιανών και μουσουλμάνων,  η έκθεση επιδιώκει για πρώτη φορά να προσεγγίσει την εποχή, διερευνώντας την επίδραση των ιστορικών γεγονότων στις κοινότητες της πόλης.

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης πραγματεύεται τη συνέχεια της κεραμικής της Κιουτάχειας μετά το 1922, μέσα από έργα Ελλήνων και Αρμενίων κεραμέων που συνέχισαν να δημιουργούν κεραμικά στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.

Εισιτήρια: Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης: 9 €, 7 €. Είναι απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org  ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

Ωράριο: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης: Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210 3251311

[Total: 0   Average: 0/5]