Έως 25/2 “Νίκος Καζαντζάκης, Ο Κοσμοπαρωρίτης”

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2018, 3 εκθέσεις – αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης». Οι εκθέσεις που βρίσκονται στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, αποτελούν μια σύγχρονη προσέγγιση της ζωής και του έργου του μεγάλου συγγραφέα, φωτίζοντας γνωστές, αλλά και άγνωστες πλευρές, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ο κοσμοπαρωρίτης. Η «Οδύσεια» (έως 24/2/2018) Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα – Κριεζώτου 3, Αθήνα

Η έκθεση αναφέρεται στην «Οδύσεια», το καζαντζακικό επικό ποίημα, συνέχεια του φημισμένου ομηρικού έπους.

Παρουσιάζονται τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη (από το Μουσείο Μπενάκη) και τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη (από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Κεντρικό άξονα της έκθεσης αποτελεί το πρωτότυπο δακτυλόγραφο της «Οδύσειας», σε απευθείας «συζήτηση» με τις εικαστικές δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών. Παράλληλα, η σχετική αλληλογραφία Καζαντζάκη και Χατζηκυριάκου-Γκίκα, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποκαλύπτει το πλαίσιο της συνεργασίας τους για το εγχείρημα της ποιητικής εικονογράφησης της καζαντζακικής «Οδύσειας». Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙA: 7€, 5€

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ο κοσμοπαρωρίτης. «Ανατολή» (έως 25/02/2018)
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης – Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα

Η έκθεση έχει στόχο να αποτυπώσει την επαφή του έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύει και το φιλοσοφικό πνεύμα που τη διαπνέει. Εκτός από τα ταξίδια του στην Αίγυπτο (όπου συναντά τον Κ.Π. Καβάφη), το Σινά, την Κίνα και την Ιαπωνία (όπως αποτυπώνονται στις ταξιδιωτικές του διηγήσεις), παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα χειρόγραφα δύο παραμυθιών του (διασκευές από τις «Ιστορίες της Χαλιμάς»), ενώ παράλληλα, ανιχνεύονται τα στοιχεία που συνδέουν τον κρητικό συγγραφέα με την ανατολίτικη κοσμοθεωρία. Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙA: Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη: 9€ , 7€

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ο κοσμοπαρωρίτης. «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» (έως 25/2/2018) Πειραιώς 138

Στην έκθεση παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής, του έργου και των ταξιδιών του Νίκου Καζαντζάκη, με την ανάδειξη σημαντικών σταθμών της πορείας του. Συγκεκριμένα, γίνεται μια εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, μέσα από χειρόγραφα, φωτογραφίες και ποικίλο πληροφοριακό υλικό, η οποία εμπλουτίζεται από το πλήθος των μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες έργων του, προβάλλοντας τον οικουμενικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις εμβληματικές μορφές (όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν, ο Νίτσε και άλλοι) και στα ταξίδια του (στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο), σε πρόσωπα και εμπειρίες δηλαδή που αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες της διαμόρφωσης και της έμπνευσής του. Αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραχωρείται από το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00 Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙA: 7€, 3,5€

Ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις του αφιερώματος 15€

[Total: 0   Average: 0/5]