Έως 24/10 Τα «Ιερά κείμενα» στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη στη Βενετία

To «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» σε συνεργασία με τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, παρουσιάζει την έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του.

Ο ‘Αλδο Μανούτιο (1449-1515), ήταν ένας σπουδαίος ανθρωπιστής και λόγιος, που έγινε τυπογράφος από τη μεγάλη του επιθυμία να διαδώσει την αρχαία ελληνική γραμματεία στην Ιταλία της αναγέννησης.

Έπρεπε να βάλει σε ανάποδη σειρά αυτά τα ψιλά γραμματάκια, σε μια γλώσσα που γνώριζε καλά, αλλά ήταν αφάνταστα πιο περίπλοκη από τη μητρική του, με πνεύματα και σημεία στίξης, έτσι ώστε να περάσει στο χαρτί από τα χειρόγραφα, τα «ιερά κείμενα» του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αριστοφάνη, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή.

iera1-thumb-large
Η «Ιλιάδα» του Ομήρου σε έκδοση του Αλδου Μανούτιου, που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης. Οι Αλδινές εκδόσεις χαρακτηρίζονταν από τελειοθηρία και κομψότητα.

Ο Μανούτιο ήταν ο πρώτος που δημιούργησε τις πρωτότυπες οικογένειες ελληνικών τυπογραφικών χαρακτήρων μετά το 1490, κάνοντας προσβάσιμα στο ευρύ κοινό τα σπουδαία αρχαία συγγράμματα σε ολόκληρη τη Δύση.

Έχοντας υπάρξει δάσκαλος μέχρι τα 40 του χρόνια, αποφάσισε να στραφεί στην τέχνη της τυπογραφικής πρέσας. Τύπωσε συνολικά 75 τίτλους αρχαίων και βυζαντινών συγγραφέων, με τα κομψά επίτιτλα, τα πρωτογράμματα και την ωραία εικονογράφηση, τα οποία έγιναν πολύ δημοφιλείς στην εποχή του.

photo wikipedia.Aldo_Manuzio
Aldo_Manuzio (photo: wikipedia)

Η έκθεση- ένας οφειλόμενος φόρος τιμής από την Ελλάδα στον Μανούτιο- έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση των 500 χρόνων από το θάνατό του.

Η επιλογή της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης για να φιλοξενήσει την έκθεση, δεν είναι τυχαία. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο Καρδινάλιος Βησσαρίων άφησε τη μοναδική του συλλογή με 752 κώδικες το 1472 στη Γερουσία της Βενετίας, με ρητή επιθυμία να είναι προσβάσιμη σε όσους ήθελαν να τη μελετήσουν.

Ο Μανούτιος πρόσφερε πολλά στη διάσωση και στη διάδοση των Ελλήνων και Λατίνων κλασικών, αλλά το μεγαλύτερο κατόρθωμά της ζωής του είναι ότι επινόησε τεχνικές που έκαναν τις εκδόσεις πολύ πιο εύχρηστες σε σχέση με τους τεράστιους και βαρείς τόμους χειρογράφων των μοναστηριών που απευθύνονταν μόνο σε λόγιους και μοναχούς.

Είναι αυτός που οραματίστηκε το «βιβλίο τσέπης», καθώς και την οικογένεια των πλάγιων τυπογραφικών στοιχείων που λέγονται «Italics».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη (Sale Monumentali), ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 24 Οκτωβρίου 2016.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, έχοντας στόχο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό, τη συμβολή του διάσημου λογίου και τυπογράφου στα ελληνικά γράμματα, παρουσιάζοντας τις ελληνικές εκδόσεις που τυπώθηκαν από  τον Άλδο Μανούτιο στη διάρκεια της ζωής του.

Η ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», είναι μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και όχι μόνον, με αρχέτυπα και παλαίτυπα που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας. Την έκθεση συμπληρώνουν και έργα από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, 10.00 – 18.00.

Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, είσοδος από το Μουσείο Correr, Πλατεία Αγίου Μάρκου, Βενετία.

[Total: 1   Average: 5/5]