Έως 21/1 «Ο Γκόγια και η Αυλή του Διαφωτισμού» – Σαραγόσα

Η έκθεση «Ο Γκόγια και η Αυλή του Διαφωτισμού», που διαρκεί έως τις 21 Ιανουαρίου 2018, και παρουσιάζεται στο Caixa Forum στη Σαραγόσα της Ισπανίας, περιλαμβάνει 80 έργα του Γκόγια και σύγχρονών του. Ολα εισάγουν νεωτερισμό για τη εποχή τους τόσο στο ύφος τους όσο και στην τεχνοτροπία τους.

Σκοπός είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας του 18ου αιώνα μέσα από την τέχνη, το ύφος και την τεχνοτροπία των έργων του Φρανσίσκο ντε Γκόγια παράλληλα σε σύγκριση με την ανάλογη απόδοση άλλων σύγχρονών του ζωγράφων, όπως ο Mariano Maella, ο José del Castillo, ο Luis Paret και πολλοί άλλοι. Ο Γκόγια σίγουρα είχε πολλά κοινά σημεία μαζί τους, όμως παρουσίασε και ισχυρή διαφοροποίηση, ικανή να καταστήσει τα έργα του σταθμό στην ιστορία της ζωγραφικής τέχνης.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Prado, το Ίδρυμα «La Caixa» και το Μουσείο Καλών Τεχνών Μπιλμπάο.

Γενική είσοδος: 4€

Ο Φρανσίσκο Γκόγια (30 Μαρτίου 1746 – 16 Απριλίου 1828) ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης. Υπήρξε ζωγράφος της βασιλικής αυλής της Ισπανίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε τρεις γενιές μοναρχών και θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά, που στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από καινοτομίες και ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης.

Κατά το 19ο αιώνα, το έργο του εκτιμήθηκε από τους ζωγράφους του ρομαντισμού, με κύριο θαυμαστή του τον Ντελακρουά, ενώ την ίδια στάση τήρησαν καλλιτέχνες και θεωρητικοί της τέχνης του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών, καθώς και ένας εκ των πρώτων «μοντέρνων» καλλιτεχνών.

La Caixa Forum
Calle de José Anselmo Clavé, 4, 50004 Zaragoza, Ισπανία
τηλ.: +34 976768200

[Total: 0    Average: 0/5]