Έως 20/5 “Τόποι αναφοράς”

Αρχική φωτογραφία: Γεώργιος Ιακωβίδης, “Η κόρη με τα ρόδα” (1917). Ελαιογραφία σε καμβά – Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 90 ετών από τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας παρουσιάζει έκθεση με 160 έργα τέχνης αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, επιλεγμένα από τη Συλλογή της. Η Συλλογή αριθμεί περίπου 3.000 έργα, κυρίως παραστατικής ζωγραφικής και χαρακτικής (καθώς και μικρό αριθμό γλυπτών), που αναδεικνύουν πτυχές της νεοελληνικής τέχνης, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από τρεις κύριες ενότητες: την αναφορά στην αρχαιότητα, την προσέγγιση του καθημερινού κόσμου, τη σημασία του τοπίου ως οδηγού για τη νεοελληνική τέχνη.

Ιωάννης Αλταμούρας. Έξω από το λιμάνι (1874). Ελαιογραφία σε χαρτί επικολλημένο σε χαρτόνι – Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γνώμονα της διερεύνησης αυτών των θεματικών αποτελεί το ανεξάντλητο ενδιαφέρον των Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς αυτές αποτέλεσαν «τόπους αναφοράς» στην έκφραση της δημιουργίας τους, στη διαμόρφωση του εκάστοτε προσωπικού εικαστικού ιδιώματός τους και –πολλές φορές –στην ανάδειξη της ταυτότητας ενός «ελληνικού κόσμου» στο σύνολό του.

Μέσω της έκθεσης, προτείνονται πολλαπλές αναγνώσεις των έργων, γόνιμες συγκρίσεις και ερμηνείες για τους τρόπους με τους οποίους κάθε θεματική εξυπηρέτησε ανά εποχή διαφορετικούς προορισμούς και στόχους –καλλιτεχνικούς, ιδεολογικούς, κοινωνικούς– προωθώντας τα αντίστοιχα μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία.

Η ίδια η Συλλογή προσεγγίζεται ως ένας «τόπος αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν και να διατυπώσουν διαχρονικά όψεις της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Ώρες Λειτουργίας:
Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00
Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00

Εισητήρια: 8€, 4€

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
τηλ.: 210 3453111

[Total: 0   Average: 0/5]