Έως 15/9 Εικαστική γλώσσα του Παύλου Σαμίου-Ρόδος

Η έκθεση “Από τον βυθό της μνήμης” στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου είναι αφιερωμένη στην εικαστική γλώσσα του Παύλου Σαμίου.

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου στο νησί των Ιπποτών και μάλιστα σ έναν τόσο καλαίσθητο χώρο, που αναδεικνύει τις τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής και διηγείται μέσω της τέχνης την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος των τελευταίων 100 και πλέον χρόνων.

Η έκθεση παρακολουθεί την εξέλιξη του Έλληνα εικαστικού, έχοντας οργανωθεί σε τρεις ενότητες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τρόπο δουλειάς του, αλλά και στις θεματικές που τον απασχολούσαν τα τελευταία εφτά χρόνια.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει ένας ζωγράφος με το μοντέλο του. Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται έργα τα οποία μαρτυρούν την επιρροή που άσκησαν στον δημιουργό καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, από την κυκλαδική εποχή και τη βυζαντινή παράδοση έως τον ιμπρεσιονισμό και τα κινήματα της ιστορικής avant-garde. Στην τρίτη ενότητα γίνεται μια αναδρομή στο έργο του, ώστε ο θεατής να αντιληφθεί καλύτερα τις εικαστικές αναζητήσεις κι τις επιλογές του.

«Όλοι οι ζωγράφοι πριν από μένα, όλοι ανεξαιρέτως, έχουν καταγράψει αυτήν την μαγική σχέση με το μοντέλο τους από τον Βελάσκεθ ως τον Κουρμπέ και στις μέρες μας ο Πικάσο. Ασταμάτητα μας έδωσαν εικόνες από τις πιο προσωπικές τους στιγμές, που μόνοι τους, ολομόναχοι, βρέθηκαν μπροστά στην ίδια τη ζωγραφική για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας από το κινητήριο ερέθισμα που τους έδωσε το μοντέλο τους. Η εποχή που με έχει επηρεάσει περισσότερο είναι η βυζαντινή, μια κι έχω ασχοληθεί πολύ μαζί της από μικρός, πριν τη Σχολή Καλών Τεχνών», λέει ο Παύλος Σάμιος και συνεχίζει: Η γαλλική σχολή επίσης μου έχει δώσει πολλά, εννοώ τον ιμπρεσιονισμό. Από τον εικοστό αιώνα, ο πρώτος που με τράνταξε στα 17 μου χρόνια ήταν ο Πικάσο. Νομίζω ότι αυτόν τον κουβαλάω μέσα μου σαν αντίβαρο για το πού πρέπει να φτάσω σαν καλλιτέχνης. Πολλά χρωστάω επίσης στους δασκάλους μου, τον Νίκο Νικολάου, που με δίδαξε να βλέπω τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων και τον Γιάννη Μόραλη, που με έμαθε τα περί φωτός, τα περί της σύνθεσης κι όλα τα τερτίπια της ζωγραφικής. Επίσης σε ό,τι αφορά τη μοντέρνα τέχνη και τις προεκτάσεις της.»

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

www.mgamuseum.gr

Ημερομηνία:

Από: 16/06/2017 Εως: 15/09/2017 Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη έως και Σάββατο 8.30 – 21.00.

Τοποθεσία:

Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, Ι & Π. Νεστορίδου, Ρόδος

Eισιτήρια:

Είσοδος δωρεάν

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
22410-25780

[Total: 0   Average: 0/5]