Έρπης Ζωστήρας: Η κρυμμένη ανεμοβλογιά

Ο ιός της ανεμοβλογιάς μπορεί να παραμείνει “σιωπηλός” μέσα στον οργανισμό, αναμένοντας μια αδύναμη στιγμή του ανοσοποιητικού συστήματος για να εμφανιστεί και πάλι στην ενήλικη ζωή, ώς έρπητας ζωστήρας.

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια νόσος, η οποία προκαλείται από ιό και χαρακτηρίζεται απο επώδυνο φυσαλιδοειδές εξάνθημα περιορισμένης έκτασης σε μια πλευρά του σώματος και συχνά κατά γραμμές.

Ο υπεύθυνος ιός για τη λοίμωξη του έρπητα ζωστήρα είναι ο varicella zoster virus (VZV). Η αρχική λοίμωξη απο τον ιό VZV προκαλεί την οξεία και βραχυχρόνια νόσο της ανεμοβλογιάς που προσβάλλει συνήθως παιδιά και εφήβους. Μετά το πέρας της νόσου της ανεμοβλογιάς, ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά τη νόσο του έρπητα ζωστήρα.

Συνήθως εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να εξασθενεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν και άλλοι παράγοντες, όπως κάποιος τραυματισμός ή και πιθανό stress.

Ο έρπητας ζωστήρας δεν αποτελεί ίδια ασθένεια με τον επιχείλιο έρπητα παρόλο που μοιάζει η ονομασία των ασθενειών. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται όπως προαναφέρθηκε απο τον varicella zoster virus (VZV) ενώ ο επιχείλιος έρπητας απο τον herpes simplex virus (HSV). Ωστόσο, ανήκουν στην ίδια κατηγορία ιών, τους Alphaherpesvirinae.

Σε όλο τον κόσμο, ο επιδημιολογικός δείκτης του έρπητα ζωστήρα κυμαίνεται απο 1,2 έως 3,4 περιστατικά ανά 1000 άτομα το χρόνο, αυξάνεται δε σε ηλικίες μεγαλύτερες απο 65 χρόνων σε 3,9 έως 11,8 περιστατικά ανα 1000 άτομα το χρόνο.

Συμπτώματα

Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα είναι έντονος καυστικός πόνος που συνοδεύεται από εξαιρετική ευαισθησία σε περιοχή του δέρματος. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από το εξάνθημα, ανάλογα τη βλάβη που έχει προκαλέσει στα γύρω νεύρα, και σπανίως υπάρχει εξάνθημα χωρίς πόνο.

Οταν εμφανιστεί το εξάνθημα, παρουσιάζονται φυσαλίδες παρόμοιες με αυτές της ανεμοβλογιάς. Συνήθως μετά από 12-15 ημέρες ξεραίνονται και εξαφανίζονται, ωστόσο ο πόνος παραμένει.  Άλλα, παράλληλα συμπτώματα με το φυσαλιδωτό εξάνθημα και τον πόνο, είναι ο κνησμός, ο πυρετός και ο πονοκέφαλος.

Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο

Οσοι παρουσιάζουν χρόνια ανοσοκαταστολή ή σοβαρή πάθηση. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται ασθενείς με καρκίνο, λευχαιμία ή λέμφωμα, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες, ασθενείς με AIDS, μεταμοσχευμένοι κ.ά.

Επιπλοκές

Η κυριότερη επιπλοκή είναι η παρουσίαση νευραλγίας μετά το πέρας του έρπητα ζωστήρα. Πρόκειται για έντονο πόνο που επιμένει περισσότερο από ένα μήνα μετά την εξάλειψη του εξανθήματος. Πολλές φορές το δέρμα στην περιοχή είναι τόσο ευαίσθητο, που ακόμα και η επαφή με τα ρούχα είναι ανυπόφορη. Μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για πολύ καιρό, ακόμα και για χρόνια. Η μεθερπητική νευραλγία δεν θεραπεύεται εύκολα.

Η μικροβιακή μόλυνση των φυσαλίδων είναι μια συχνή επιπλοκή και μπορεί να επιβραδύνει την ίαση του εξανθήματος και να προκαλέσει ουλές στην περιοχή της επιμόλυνσης.

Πιθανή είναι και η εμφάνιση του συνδρόμου Ramsay Hunt, η οποία αφορά στην εμφάνιση μονόπλευρου εξανθήματος στο πρόσωπο και στο εσωτερικό του αυτιού, προκαλώντας μεταξύ άλλων, παράλυση των νεύρων του προσώπου.

Ο έρπης ζωστήρα είναι μεταδοτικός;

Για άτομα που ήδη παρουσίασαν ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός. Ωστόσο, για τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, μπορεί η επαφή με ασθενή να τους προκαλέσει ανεμοβλογιά.

Θεραπεία

Η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας γίνεται με αναλγητικά για τον πόνο, αντισταμινικά για τον κνησμό, αντιβιοτικά για τις δευτεροπαθείς λοιμώξεις και αντιϊκά για την καταπολέμηση του ιού. Η επανεμφάνιση είναι σπάνια.

Μ.Κ.

[Total: 3   Average: 4.3/5]