Έλλειψη υγιεινής διατροφής στην Ευρώπη

Μικρή η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων από τους Ευρωπαίους, δεν καταναλώνουν ούτε μισό κιλό οπωροκηπευτικών ημερησίως.

Στα 335 γρ. φρούτων και λαχανικών ανέρχεται η κατανάλωση ημερησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανάλυση των τελευταίων στοιχείων (μέχρι το 2014) από την Freshfel Europe, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φρούτων και Λαχανικών.

Πρόκειται για αύξηση 1,6% σε σύγκριση με το 2013 και μικρή αύξηση κατά 0,3% σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια (2009-2013). Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος που η κατανάλωση αυξάνεται ελαφρά, γεγονός που είναι ελπιδοφόρο σημάδι ανάκαμψης της κατανάλωσης ωμών οπωροκηπευτικών.

Στην ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου του 2017 αναφέρεται ότι οι πολίτες της ΕΕ κατανάλωσαν το 2014 κατά μέσο όρο 192 γρ. φρούτα και 161 γρ. λαχανικά κάθε μέρα. Η κατανάλωση φρούτων αυξάνεται περισσότερο από την κατανάλωση λαχανικών.

Η συνολική κατανάλωση εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τις ελάχιστες συστάσεις των 400 γρ. από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ συγχρόνως αποτελεί ένα θετικό σημάδι ότι η κατανάλωση αυξήθηκε ελαφρώς.

Ο Philippe Binard, γενικός αντιπρόσωπος της Freshfel, σχολίασε: “Τα ευρήματα του Freshfel Monitor επιβεβαιώνουν τη γενική μας αντίληψη ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών ανακάμπτει ελαφρώς από τις αρνητικές τάσεις που εμφανίζονται από τις αρχές του αιώνα. Τα οπωροκηπευτικά γίνονται και πάλι πιο δημοφιλή στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ο τομέας καταφέρνει να ανταποκριθεί με καλύτερα φρέσκα προϊόντα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει πολλαπλές υποδομές συντήρησης και συσκευασίας για φρέσκα προϊόντα. Εκτός από την ποιότητα και την ποικιλία των φρέσκων προϊόντων, ο τομέας μπορεί επίσης να βασίζεται σε νέες τάσεις, όπως η μεγαλύτερη εστίαση των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή, η αναζήτηση φρεσκάδας, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον για τον Vegan τρόπο ζωής. Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στην ανοδική τάση, η οποία φαίνεται να εδραιώνεται περαιτέρω το 2015 και το 2016”.

Σύμφωνα με την Freshfel, οι τάσεις καταδεικνύουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων προώθησης της κατηγορίας οπωροκηπευτικών στους καταναλωτές μέσω δημόσιας ή ιδιωτικής χρηματοδότησης. Δείχνει τη συνάφεια και την απόδοση της επένδυσης των ευρωπαϊκών πολιτικών που στοχεύουν στην αύξηση της κατανάλωσης. Ο ενισχυμένος προϋπολογισμός για την προώθηση και την ενημέρωση των γεωργικών προϊόντων, αλλά κι οι αυξημένοι πόροι για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος για τα οπωροκηπευτικά στο σχολείο αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα.

Πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τις υγιεινότερες επιλογές, μεταξύ των οποίων οι απλουστευμένοι κανόνες όσον αφορά τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής για το οπωροκηπευτικά.

Η Ελλάδα έρχεται έρχεται δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2014 η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ξεπερνά τα επίπεδα που έχει ορίσει ως κατώτατα ο ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, η ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 466 γρ., εκ των οποίων 244,13 είναι φρούτα και 222,62 γρ. είναι λαχανικά. Τα ποσά αυτά την τοποθετούν στην δεύτερη θέση, μετά τη Ρουμανία, μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ σε κατανάλωση.

Πηγή: Agricola

[Total: 0   Average: 0/5]