Έλεγχος ψεκαστικών μηχανημάτων με βαριά πρόστιμα

Σε έλεγχο τύπου “ΚΤΕΟ” πέρασαν τα ψεκαστικά τους μηχανήματα χιλιάδες αγρότες έως και τις 26 Νοεμβρίου 2016, διαδικασία η οποία θα επαναληφθεί έως το 2020 και κατόπιν θα πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.

Με το νέο Νόμο επιβάλλεται ο έλεγχος και η πιστοποίηση της κατάστασης των ψεκαστικών μηχανημάτων. Ο τρόπος ελέγχου και πιστοποίησης καθορίζεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Ακόμα και το καλύτερο φυτοφάρμακο αν δεν εφαρμοστεί σωστά, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένη. Όλα τα ψεκαστικά της χώρας, με χρόνο λειτουργίας από πέντε χρόνια και πάνω θα έπρεπε να είναι δοκιμασμένα και πιστοποιημένα ως το τέλος του 2016. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ο έλεγχος γίνεται από τους ειδικά εξουσιοδοτημένους σταθμούς επιθεώρησης εξοπλισμού φαρμάκων (ΣΤΕΕΓΦ). Οι σταθμοί, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν φορητό εξοπλισμό, άρα ο έλεγχος των ψεκαστικών πραγματοποιείται και στην αυλή ή το χωράφι του παραγωγού, αφού κλειστεί ραντεβού.

Το κόστος του ελέγχου υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ για τα μικρά ψεκαστικά έως 100 ευρώ για τα μεγάλα, αν και κάθε σταθμός διαμορφώνει ελεύθερα τα τιμολόγιά του.

%cf%88%ce%bc1

Πρόστιμα

Βάσει της νομοθεσίας η επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων είναι υποχρεωτική, ενώ οι παραβάτες κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα που ανέρχονται έως και 5.000 ευρώ, αν και όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, “το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί ο παραγωγός τα οφέλη που θα υπάρξουν από την επιθεώρηση και όχι να συμμορφωθεί λόγο του φόβου του προστίμου”.

Εξοικονόμηση έως και 30%

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μια επιθεώρηση με θετικό αποτέλεσμα (εφοδιάζεται το ψεξαστικό με sticker και πιστοποιητικό επιθεώρησης), το ψεκαστικό λειτουργεί σωστά και τα οφέλη είναι πολλαπλά:

  • Μειώνεται το κόστος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων έως και 30% ανά ψεκασμό, δηλαδή γίνεται απόσβεση του κόστους επιθεώρησης, συνήθως από το πρώτο ψεκασμό και στους επόμενους ψεκασμούς οικονομία από την αγορά.
  • Βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση του μηχανήματος (βαθμονόμηση) αποφεύγεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα προϊόντα.
  • Υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων.
  • Βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας των χειριστών του και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα και στη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

%cf%88%ce%bc2

Είναι μεγάλη η ανάγκη καθιέρωσης τεχνικού ελέγχου στους γεωργικούς ελκυστήρες, που είναι επικίνδυνοι για ατυχήματα, αλλά και για τη δημόσια υγεία. Ο ΣΕΑΜ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων) έχει επανειλημμένα ζητήσει τη δημιουργία Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Γεωργικών Μηχανημάτων, που θα αποτρέπουν την κυκλοφορία και τη χρήση μηχανημάτων επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια, που όχι μόνο κυκλοφορούν ανασφάλιστα και ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά και επιβαρύνουν ανεξέλεγκτα την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Agro 24, Agricola

[Total: 0   Average: 0/5]