Άγγελος Χαριάτης: Η Σκιά του Πατέρα

Συγγραφέας: Άγγελος Χαριάτης

Εκδόσεις: 24 Γράμματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2022

Eπιμέλεια-Διόρθωση: Πένυ Χριστοπούλου

Αριθμός σελίδων: 320

Πριν αναφέρω περισσότερα για το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Άγγελου Χαριάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα και την πλοκή του, θα περιγράψω την προσωπική μου εμπειρία διάβάζοντάς το. Όταν έφθασε στα χέρια μου το ακούμπησα πάνω σε ένα τραπεζάκι και έμεινε εκεί αρκετές μέρες μέχρι να βρω χρόνο να το διαβάσω. Και τελικά η μέρα ήρθε και άρχισα να διαβάζω απλά μια ωραία ιστορία (όπως πίστευα μέχρι εκείνη τη στιγμή). Όσο πιο βαθιά, όμως, έμπαινα στην πλοκή και συμμετείχα ως παρατηρητής, τόσο αναδευόταν μέσα μου η απορία αν τελικά ζω ή απλά υπάρχω.

Γιατί αυτό είναι το ερώτημα που αναδύεται από αυτή την ιστορία. Ζούμε ή υπάρχουμε;

Η ερώτηση είναι σκληρή, και θέλει ειλικρινή απάντηση που συνήθως δυσκολευόμαστε να δώσουμε. Κρυβόμαστε πίσω από παραδοχές, και δοσμένες συντεταγμένες που αρνούμαστε συνήθως να αλλάξουμε. Λες κι η ζωή είναι μια μαθηματική πράξη που η μίξη του άλφα παράγοντα με τον βήτα και τον γάμα, θα καταλήξουν οπωσδήποτε στο δέλτα συμπέρασμα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας που καταρρίπτει τα δεδομένα και τα προκαθορισμένα.

Σε αυτή τη δίνει που δημιουργεί η ιστορία μας, έρχεται και προσγειώνεται και προσπαθεί να αντεπεξέλθει ο πρωταγωνιστής μας, ο Υάκινθος. Πρόκειται για έναν μεσήλικα γύρω στα πενήντα που έζησε χωρίς πατέρα από τα πέντε του, δεν βίωσε τη σχέση-δίπολο πατέρα-γιου, και όποια επίπλαστη ανάμνηση έχει, είναι από αφηγήσεις τρίτων. Δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει παιδιά δεν έχει ερωτική σχέση, δεν έχει φίλους.

Σημαντικά στη ζωή του είναι δυο ηλικιωμένα άτομα. Η σπιτονοικοκυρά του, η οποία παρακάτω αναλαμβάνει έναν απροσδόκητο και σκιώδη ρόλο και ο εργοδότης του, που τον βλέπει σαν παιδί του, αλλά δεν τολμά να του το πει.

Ο Υάκινθος, λοιπόν, είναι τακτικός στις υποχρεώσεις του, πηγαίνει στη δουλειά του κάθε μέρα, ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα, είναι ήσυχος και προγραμματισμένος. Ήσυχος, καμία έξαρση εντός του ή εκτός του, κανένα βότσαλο δεν πέφτει στη λίμνη του να ταράξει τα νερά του, είναι όλα τακτοποιημένα. Έχει δημιουργήσει ένα ωραιότατο κέλυφος μέσα στο οποίο επιβιώνει, περιμένοντας τον χρόνο να περάσει και να φύγει από αυτό το μάταιο κόσμο.

Και θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, στα πενήντα του κάποιος τι αλλαγές να θέλει να κάνει ή μπορεί να κάνει; έχει κάνει τις επιλογές του μέχρι τώρα, ας διάγει τουλάχιστον έναν αξιοπρεπή βίο για όσο ακόμα.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; τι γνώμη έχει η ίδια η ζωή με τα απρόβλεπτά της; και πρέπει να μένουμε απραγείς περιμένοντας το αναπόφευκτο τέλος;

Την απάντηση την πλοκή της ιστορία μας και εν τέλει ο ίδιος ο Υάκινθος.

Κάποια στιγμή, ο πρωταγωνιστής μας αρχίζει να λαμβάνει επιστολές που δεν είναι ταχυδρομημένες (δεν έχουν γραμματόσημο) και είναι από τον πατέρα του, τον Τριαντάφυλλο, ο οποίος από την αφήγηση της προσωπικής του ιστορίας, καλεί τον γιο του να ακολουθήσει τα ίχνη που αφήνει για τον εντοπισμό του.

Το κέλυφος που τόσο καλά έχει δημιουργήσει και συντηρήσει ο Υάκινθος αρχίζει να ραγίζει. Να ακολουθήσει τα στοιχεία που του δίνονται και να βρει την αλήθεια σε σχέση με τον πατέρα και εν τέλει με τον εαυτό του ή να συνεχίσει το ταξίδι του πάνω στην άνευρη λίμνη της ζωής του;

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. “Θέλω να ζω, όχι απλά να υπάρχω”.

Στην αυτή την αναζήτηση των στοιχείων συναντά την 80χρονη Ίνα, η οποία αποκαλύπτει τον παράνομο έρωτα με τον πατέρα, τον καλλιτέχνη, θείο Αντώνη, ο οποίος αναφέρεται στα παιδικά τους χρόνια. Τον κύριο Γιώργο με το ηθικό χρέος προς τον απόντα πατέρα, και την κυρία Ούρσουλα, που του λέει για το παρελθόν από τη νεολαία των Λαμπράκηδων και την αγωνιστική δράση κατά της Χούντας.

Η ζωή του πατέρα του λοιπόν μέσα από το σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας, και των μεγάλες πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών.

Σε αυτές τις αναμοχλεύσεις του παρελθόντος, ο Υάκινθος, παρουσιάζει συναισθηματικές μεταπτώσεις, κάνει καταβυθίσεις στην ψυχή του, θυμώνει, θλίβεται και συνθλίβεται, και τελικά μεταλλάσσεται και καταλαβαίνει το αληθινό νόημα. Κανείς δεν ξεφεύγει από το παρελθόν του αν δεν το αντιμετωπίσει και στο τέλος του ταξιδιού κανείς δεν μένει αλώβητος.

Ο Άγγελος Χαριάτης, αυτή την κατά βάση εσωτερική πάλη της ιστορίας μας την έχει αποδώσει μέσα σε 320 σελίδες, με συνέπεια και σεβασμό τόσο προς τους ήρωές του όσο και προς τους αναγνώστες του.

Με λόγο ώριμο, σαφή, απλό και συνάμα συναισθηματικό, ανάβει ένα φως στον καθρέφτη μπροστά μας για να δούμε το είδωλο μας και μάς προτρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να μην το φοβηθούμε, γιατί αλλιώς δεν θα ακουμπήσουμε ποτέ την αλήθεια μας.

Αν σας αρέσουν τα βιβλία που σας λένε κάτι παραπάνω από μια ωραία ιστορία, που σας προτρέπουν να δράσετε, που σας δίνουν στοιχεία για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, που σας λένε ότι όχι δεν είναι όλα τακτοποιημένα, δεν ζούμε σε ιδανικές συνθήκες ή σε ιδανική κοινωνία, τότε ναι, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε τη Σκιά του Πατέρα.

Άγγελος Χαριάτης: Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής το 1975 και μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Έχουν εκδοθεί 10 βιβλία του και έχει συμμετάσχει σε 5 συλλογικούς τόμους. Από τις εκδόσεις 24 γράμματα κυκλοφορεί το αστυνομικό μυθιστόρημα Ο κύριος Χι (Απρίλιος 2021).
Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τον συγγραφέα www.chariatis.gr


[Total: 0   Average: 0/5]