Διαφορές κινεζικού και δυτικού πολιτισμού

Πότε:
Απρίλιος 29, 2018 @ 1:00 μμ – 1:45 μμ
2018-04-29T13:00:00+03:00
2018-04-29T13:45:00+03:00
Πού:
Μουσείο των Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16
Αθήνα 118 51
Ελλάδα
Κόστος:
Δωρεάν
Επικοινωνία:
Μουσείο των Ηρακλειδών
210 34 61 981
Διαφορές κινεζικού και δυτικού πολιτισμού @ Μουσείο των Ηρακλειδών | Αθήνα | Ελλάδα

Γιατί ο Δυτικός και ο Κινεζικός πολιτισμός παρουσιάζουν τόσο μεγάλες διαφορές; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν έναν πολιτισμό και πώς αυτοί διαμόρφωσαν τους πολιτισμούς της Δύσης και της Κίνας; Πόσο “κυρίαρχος” είναι πραγματικά ο Δυτικός πολιτισμός;

Αυτή την θεματική παρουσίαση, στο ευρύτερο πλαίσιο της ενότητας Πολιστισμός και Χώρος, θα αναλύσει ο κ. Δημήτρης Παππάς, υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας, στις 29/4/2018 στο Μουσείο των Ηρακλειδών, στο Θησείο.

«Με αφορμή το κομμάτι των μεταφορών της έκθεσης αρχαίας Κινεζικής τεχνολογίας κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση για τις ομοιότητες και τις διαφορές των πολιτισμών της Δύσης και της Κίνας. Τα επιτεύγματα στις μεταφορές είναι ένα δείγμα του τρόπου που ο χώρος και οι ανάγκες που δημιουργεί επιδρούν στην εξέλιξη ενός πολιτισμού. Θα αποπειραθούμε λοιπόν να δούμε μέσα από τα επιτεύγματα κάθε λαού, τις συνθήκες που τον οδήγησαν σε αυτά και τους πιθανούς εναλλακτικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η ιστορική πορεία ενός πολιτισμού.

Σε αυτή τη θεματική παρουσίαση θα διαπιστώσουμε πόσο χρήσιμη είναι η προσέγγιση της ιστορίας σε μεγάλους χρονικούς ορίζοντες μα ταυτόχρονα από μικρές, καθημερινές συνήθειες που επιβάλλει ο ανθρώπινος αγώνας ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής. Κάπως έτσι θα συναντήσουμε την πραγματική αξία των διδαγμάτων της ιστορίας. Γιατί αν όπως γενικά πιστεύουμε η ιστορία μας βοηθάει να προβλέψουμε τα πιθανά μέλλοντα και να τα αλλάξουμε προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε, τότε αυτό που θα αναγνωρίσουμε σε αυτή μας την περιήγηση είναι ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σύνολο από συνήθειες και πρακτικές που αποκτούμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, κατά το ταξίδι μας ως είδος πάνω σε αυτή τη γη».

Είσοδος με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση – Η εκδήλωση δεν έχει επιπλέον εισητήριο. Είναι δωρεάν.

[Total: 0    Average: 0/5]