Acerola (Ασερόλα) – Το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C

Η ασερόλα είναι ένας τύπος κερασιού, που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και θεωρείται το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C με περιεκτικότητα αρκετές φορές περισσότερη, από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιγηραντική δράση.

Οι καρποί της συμβάλλουν στη δέσμευση του ασβεστίου, προστατεύοντας έτσι από την απώλεια του, θωρακίζοντας τον οργανισμό, ενώ αναπτύσσουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Επίσης δρα σαν αποτοξινωτικό και σαν αντισταμινικό κατά των αλλεργιών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στο να μην εμφανιστεί έρπης.

Το φρούτο μοιάζει με το κοινό κεράσι, με μια πολύ νόστιμη γλυκιά γεύση, που έχει έναν ελαφρύ όξινο τόνο.

Θεωρείται ευεργετική κατά ηπατικών προβλημάτων, διάρροιας, δυσεντερίας, βήχα, καθώς και στα κρυολογήματα. Είναι ένα από τα τρία συστατικά σε ένα πατενταρισμένο βοτανικό φάρμακο για την αλλεργική ρινίτιδα.

Η βιταμίνη C που παράγεται από την Acerola απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στην προστασία των κυττάρων. Χαρίζει τόνωση, και αποτελεί ιδανική λύση για τους καπνιστές.

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την acerola. Η θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 250-1000 mg.

Πρόκειται για ένα τροπικό φρούτο της οικογένειας Malpighiaceae, που γίνεται θάμνος ή μικρό δέντρο. Κοινά ονόματα του είδους είναι τα Acerola, Barbados cherry, West Indian cherry. Είναι ενδημική στη Νότια Αμερική, στο Νότιο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική, αλλά πλέον καλλιεργείται στο μακρινό Βορρά ως το Τέξας και σε υποτροπικές περιοχές της Ασίας, όπως η Ινδία.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη acerola, όπως τα Malpighia glabra L., Malpighia punicifolia L., Malpighia emarginata DC. Το είδος Malpighia glabra έχει μια από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσική βιταμίνη C ανά γραμμάριο καρπού.

Μετά την ανθοφορία, ακολουθούν πολύ σύντομα οι καρποί, που ωριμάζουν σε μόλις 3-4 εβδομάδες. Οι καρποί χάνουν τη γεύση τους και το θρεπτικό περιεχόμενό τους πολύ γρήγορα μετά τη συγκομιδή. Οι ώριμοι καρποί acerola θα πρέπει να συλλέγονται και να τρώγονται μέσα σε λίγες ώρες, για να διατηρούν τη γεύση τους. Ως αποτέλεσμα, το δέντρο δεν καλλιεργείται για εμπορική παραγωγή νωπών φρούτων. Τα φυτά χωρίς επαρκή επικονίαση, μπορεί να καρπίσουν καρποί χωρίς κουκούτσια.

Χρησιμοποιούνται επίσης συχνά σε διάφορα μέρη της Νότιας Αμερικής για να αρωματίσει παγωτά, ποτά και κοκτέιλ, καθώς και για τα πρόσθετα σε προϊόντα διατροφής. Η Acerola δεν πωλείται συνήθως ως φρέσκο φρούτο. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμών και πολτών, πολύ περιεκτικών σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Το φρούτο της Acerola μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συμπυκνωμένης βιταμίνης C, σε παιδικές τροφές και χυμούς.

Συστατικά της Acerola:

– πρωτεΐνες (2,1-8g),
– λιπίδια (2,3-8g),
– υδατάνθρακες (35,7-78g),
– ασβέστιο (117 mg),
– φώσφορος (171 mg),
– σίδηρος (2,4 mg),
– πυριδοξίνη (87 mg),
– ριβοφλαβίνη (0,7 mg),
– θειαμίνη (0,2 mg),
– νερό (906-920g) και
– διαιτητικές ίνες (30g).

Προφυλάξεις κατά τη χρήση/αλληλεπιδράσεις: Να αποφεύγεται η λήψη της από ασθενείς με αιμοχρωμάτωση. Η λήψη συμπληρώματος με ασερόλα κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό ενδείκνυται μόνο με ιατρική παρακολούθηση.

Σημείωση: Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή ή την ιατρική συμβουλή/γνωμάτευση και δεν είναι φάρμακα.
Θ. Γ.

[Total: 8    Average: 2.4/5]