Aβοκάντο

Κείμενο: Θεανώ Γαρμπή

Το Αβοκάντο προέρχεται από την κεντρική και νότιο Αμερική όπου καλιεργείται από το 8000 π.χ. Αν και στην πραγματικότητα είναι ένα φρούτο, χρησιμοποιείται σαν λαχανικό. Θεωρήται μια από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές στον πλανήτη. Περιέχει πάνω από 25 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη A, B, C, E, K, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή.αβοκάντο-1

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων και μας προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, αλλά και την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου. Πολύτιμες πηγές αντιοξειδωτικών είναι οι άψητοι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά λίπη, όπως το αβοκάντο. Το αβοκάντο αποτελεί επίσης καλή πηγή σεληνίου και βιταμίνης Ε, συστατικά με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Εκτός από την απολαυστική γεύση του, έχει και πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας:

1) Υγιής καρδιά: Η Βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα λιπαρά Ω3 και Ω6 που περιέχει βοηθούν στην ομαλή καρδιακή λειτουργία.

2) Ελέγχει την αρτηριακή πίεση: Το αβοκάντο είναι μια μεγάλη πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

3) Ρύθμιση χοληστερόλης: Μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, επίσης αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL)αβοκάντο-3

4) Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο Αβοκάντο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν σε πόνους οστεοαθρίτιδας.

5) Αύξηση απορρόφησης θρεπτικών ουσιών: Η κατανάλωση του αβοκάντο βοηθά στην αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

6) Αύξηση βάρους: Έχει περίπου 200 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι μια υγιής πηγή θερμίδων. Είναι μια καλή τροφή για τους ανθρώπους που θέλουν να κερδίσουν βάρος.

7) Αντιγηραντικές ιδιότητες: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, και διατηρεί ένα υγιές νευρικό σύστημα.

8) Προστασία κατά του καρκίνου: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.avoc-omelette

9) Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Τα μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά στο αβοκάντο βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Περιέχει επίσης διαλυτικές φυτικές ίνες που διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το Αβοκάντο καταναλώνεται μόνο του, με λεμόνι και αλάτι, σε διάφορες σαλάτες όπως τονοσαλάτες, σαλάτες πράσινες και με καπνιστό σολομό, Σνακ μαζί με βρώμη-γιαούρτι και μέλι, ως ρόφημα με γάλα και μέλι.

Αβοκάντο dip

Του Σάββα Ιωαννίδη (Φυσικοπαθητικός, Certified Gaps practitioner)Αβοκάντο dip

Βάζουμε στο blender και ανακατεύουμε:

1 μεγάλο και ώριμο Αβοκάντο

1 ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Το χυμό από μισό λεμόνι

1/2 κουτάλι του γλυκού αλάτι Ιμαλαίων

2 κουτάλια του γλυκού ελαιόλαδο

2 κουταλιές του γλυκού γιαούρτι στραγγιστό

1 σκελίδα σκόρδο

Συνοδεύουμε με βραστό μπρόκολο και κουνουπίδι.

(Facabook:Savvas Ioannidis-Naturopath Alternative & Holistic Health)

 

[Total: 0    Average: 0/5]