Φώσφορο (P) Τόνωση του νευρικού συστήματος

Πόσο Φώσφορο χρειαζόμαστε κάθε μέρα:

Οι ενήλικοι 800 mg

Τα παιδιά μέχρι 10 χρονών 400 mg

Οι έγκυες και όσες θηλάζουν 1.000-1.200 mg

Ο Φώσφορος δεν βρίσκεται μόνο στα ψάρια, αλλά και στο τυρί, στο σιτάρι κι αλλού. Είναι απαραίτητος για τους πνευματικά εργαζόμενους, αλλά και για να διατηρεί τη διαύγεια του μυαλού των μαθητών. Η μεγάλη πνευματική δραστηριότητα προκαλεί κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας Φωσφόρου.

Όπως εξηγούν δυο γνωστοί Αμερικανοί γιατροί στις μελέτες τους, ο Ντέιβιντ Ρουμπίν και ο Κάρλτον Φρέντερικς, όταν μας λείπει Φώσφορος τα κόκαλά μας γίνονται λιγότερο ανθεκτικά λόγω της σχέσης του με το Ασβέστιο. Τα δυο αυτά στοιχεία πάνε μαζί. Επίσης, η έλλειψη Φωσφόρου συνδέονται και τα πρόωρα γηρατειά και η παραγωγικότητα των γεννητικών οργάνων. όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί γιατροί :«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι καταστάσεις θα θεραπευτούν ως δια μαγείας, αν αρχίσουμε ξαφνικά να παίρνουμε διάφορα χαπάκια με μεγάλες ποσότητες Φωσφόρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, γιατί ο πολύς Φώσφορος είναι τοξικός».

Ο Φώσφορος είναι από τα πιο βασικά στοιχεία. Το ίδιο βασικό με το Ασβέστιο. Αποτελεί ένα τμήμα της αλυσίδας, που ενώνει το Ασβέστιο με τη βιταμίνη D. Σε ενάμιση μέρος Φωσφόρου απαιτείται ένα μέρος Ασβεστίου. Και την ισορροπία μεταξύ τους ρυθμίζει η βιταμίνη D. Το κρέας είναι πολύ πλούσιο σε Φώσφορο. Έτσι, αν τρώτε πολύ κρέας χρειαζόσαστε πολύ Ασβέστιο και βιταμίνη D. Το γάλα που περιέχει περισσότερο Ασβέστιο από Φώσφορο, η προσθήκη μελιού στο γάλα θα κρατήσει τέλεια την ισορροπία.

Η χρησιμότητά του στον οργανισμό μας

Ο Φώσφορος τονώνει το μυαλό και το νευρικό μας σύστημα. Βοηθάει στον μεταβολισμό των λιπών και των αμύλων, ουδετεροποιεί την περιττή οξύτητα, βοηθάει στην καλή λειτουργία των αδενικών εκκρίσεων. Με λίγα λόγια, είναι το πιο δραστήριο στοιχείο και χρειάζεται σε κάθε μεταβολική λειτουργία. Ακόμη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ιστών των πνευμόνων, για αυτό και εξακριβώνεται έλλειψη Φωσφόρου σε όσους πάσχουν από φυματίωση.

Ένα από τα συμπτώματα της έλλειψής του στον οργανισμό μας, είναι η κακή μνήμη και η δυσκολία να συγκρατεί κάποιος αυτά που μαθαίνει. Επίσης, κουραζόμαστε εύκολα, οι μυς μας παρουσιάζουν μικρή αντίδραση και οι ιστοί του σώματος δεν διορθώνονται εύκολα και γρήγορα μετά από κάποιο τραυματισμό του σώματός μας.

Το 80% του Φωσφόρου, που υπάρχει στο σώμα μας, βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια. Το άλλο 20% βρίσκεται στους μαλακούς ιστούς, στα όργανα και σε κάθε κύτταρο.

Οι καλύτερες πηγές Φυσικού Φωσφόρου

(πόσα mg περιέχονται σε 100 gr)

Κολοκυθόσποροι 1.100

Ηλιόσποροι 840

Σαρδέλες 580

Γραβιέρα 563

Συκώτι 537

Μαγιά Μπύρας 501

Τυρί τσένταρ 478

Σολομός, Φακές 380

Πίτουρα σιταριού 364

Οστρακοειδή 360

Βρώμη 339

Τυρί Ροκφόρ 339

Ρεβίθια 330

Πουλερικά 290-320

Σιτάρι 319

Μπακαλιάρος 271

Γάλα Παστεριωμένο 228

2 αβγά 205

Σόγια 191

Κριθάρι 190

Σίκαλη 185

Σουσάμι 173

Φασόλια 148

Καρύδια 145

Αμύγδαλα 144

Μοσχαρίσιο κρέας 134

Αρακάς 116

Μαϊντανός 100

Φουντούκια, Γκρέιπφρουτ 96

Καλαμπόκι 89

Κάστανα 88

28 γρ. Μελάσα 84

Δαμάσκηνα ξερά 79

Ψωμί, κάρδαμο 76

Πατάτες 65

Χουρμάδες 63

Μπρόκολα 62

Γλυκοπατάτες 58

Αντίδια 54

Σινάπια, Σπαράγγια 50

Μπάμιες 41

Καρότα 36

 

Πηγή: Από το βιβλίο: «Συνδυασμοί-Βιταμίνες, Τα μυστικά της Υγιεινής Διατροφής», Κώστας Μπαζαίος (Διατροφολόγος, Σύμβουλος Διατροφής, συγγραφέας ειδικευμένος σε θέματα διατροφής)

 

 

[Total: 0    Average: 0/5]