Φιλέτο Γλώσσας με Σπανάκι

Συνταγή για υψηλή χοληστερίνη

Ο υψηλός δείχτης χοληστερίνης στο αίμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για μια πρόωρη αρτηριοσκλήρωση και γιατί μένει απαρατήρητος για δεκαετίες. Μπορεί εύκολα να επηρεαστεί με μια μετατροπή της διατροφής.

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. Φιλέτο γλώσσα

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

600 γρ. Φύλλα σπανάκι

2 σκελίδες σκόρδο

20 γρ. (2 κ.σ.) διαιτητικό λίπος

100 ml ξηρό άσπρο κρασί

Λίγο αλάτι

100 γρ. Έμενταλ (λιπαρά 30%)

100 ml κρέμα γάλακτος (λιπαρά 10%)

20 γρ. Καρυδόψιχα ή ψίχα από αμύγδαλα

Διαδικασία

Πλένετε και στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας το ψάρι. Ραντίστε το με το χυμό λεμονιού και αφήστε το να το “τραβήξει”.

Διαλέξτε τα καλά φύλλα από το σπανάκι, πλύνετε τα καλά και αφήστε τα να στραγγίσουν μέσα σε ένα τρυπητό σκεύος.

Καθαρίστε το σκόρδο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεστάνετε το φυτικό λίπος μέσα σε μια κατσαρόλα μεγάλη, σε μεσαία θερμοκρασία, λιώστε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγο (όχι να καεί). Προσθέστε το σπανάκι, περιχύσετε με το κρασί, αλατίστε ελαφρά και βράστε το σκεπασμένο για 4 λεπτά.

Τοποθετήστε το μείγμα σπανάκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετήστε πάνω στο σπανάκι το ψάρι, σκεπάστε το με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και «αχνίστε» το στο φούρνο που έχετε προθερμάνει (μεσαία σχάρα) για 20 λεπτά. Κατόπιν αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε το ψάρι για 10 λεπτά ακόμη.

Τρίψτε το τυρί και κάντε μίξη με τη κρέμα γάλακτος και την καρυδόψιχα. Ανακατεύεται καλά. Βγάλτε το σκεύος από το φούρνο, αλείψτε το ψάρι με το μείγμα και ψήστε στο φούρνο για 10 περίπου λεπτά.

Σερβίρετε με πατάτες βραστές και μπαγκέτα ολικής αλέσεως.

Ανά άτομο περίπου:

1200 kj/290 θερμίδες

31 γρ. πρωτεΐνη

15 γρ. λιπαρά

4 γρ. υδατάνθρακες

3 γρ. φυτικές ίνες

55 ml χοληστερίνη

Πηγή: Δίαιτα και Συνταγές

[Total: 1    Average: 5/5]