Τα προϊόντα του μήνα – Ιανουάριος

Φρούτα: Γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, περγαμόντο (τα καλύτερα θεωρούνται της Λακωνίας), αβοκάντο (από Κρήτη, Πόρο, Γαλατά Τροιζηνίας).

Τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα κάστανα και τα μήλα, βρίσκονται άφθονα στην αγορά, αλλά είναι ψυγείου.

Λαχανικά: Όσο διαρκούν τα κρύα, δηλαδή περίπου μέχρι τον Μάρτη έχουμε τα πιο τρυφερά και νοστιμότερα κηπευτικά. Αγριόχορτα βουνού, λαχανάκι βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο, μυρώνια, καυκαλήθρες, ραδίκια, σαλάτες, σπανάκι, κουνουπίδι, σέλινο, αγκινάρες που είναι τρυφερές και νόστιμες (πολύ ωραίες από την Τρίπολη και το Άργος), γλυκοπατάτες ελληνικές που βρίσκουμε λίγες από την Τρίπολη και από τη βόρεια Ελλάδα.

Καλύτερα να αγοράζουμε από βιολογικά τους κονδύλους και τις ρίζες, μια και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα: Πατάτες (τέλειες της Νάξου και της Κύπρου), καρότα, κρεμμύδια, παντζάρια, πράσα, ραπανάκια, φινόκιο, άγρια ρόκα που φέρνουν λίγοι παραγωγοί στις λαϊκές μετά τις βροχές. Οι κολοκύθες είναι ψυγείου.

Ψάρια, Θαλασσινά: Μέχρι και Μάιο είναι οι γυαλιστερές, αχιβάδες, στρείδια, χτένια, βόνγκολες, καλόγνωμες.

Της εποχής είναι επίσης ο αστακός, τα βραστόψαρα, οι γαρίδες, η γλώσσα, τα καλαμάρια, το λυθρίνι, τα μπαρμπούνια, ο μπακαλιάρος, το φαγκρί, το χταπόδι, οι κουτσομούρες, η παλαμίδα, οι σκορπίνες.

Τυριά: Η τυροκομική περίοδος ξεκινά στις περισσότερες περιοχές από το Νοέμβριο και διαρκεί ως τον Ιούνιο, οπότε και τα φρέσκα τυριά είναι εύγευστα. Ανθότυρο, κοπανιστή, μαλάκα, μελίπαστο, μυζήθρα, ξινόγαλο, ξινομυζήθρα, τυροβολιά.

[Total: 0    Average: 0/5]