Στις όχθες του Γάγγη

Φωτογραφία: Reuters/Danish Siddiqui

Στην περιοχή Devprayag, στις όχθες του ποταμού Γάγγη, ινδουιστές μοναχοί προσεύχονται μέσα σε σπηλιά.

Ο Γάγγης, θεωρείται από τους Ινδουιστές, ιερός ποταμός. Το συνολικό του μήκος είναι 2.510 χιλιόμετρα και διασχίζει την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Συμφωνα, με τον Ινδουισμό, προσωποποίηση του ποταμού αποτελεί η γυναικεία θεότητα Γάγγα (Gaṅgā), η οποία ανελήφθη στον παράδεισο υπό την προστασία τουΒράχμα, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Γη όταν ένας από τους απογόνους των νεκρών γιων του βασιλιά Σαγκάρα, ο Μπαγκιράθα, ικέτεψε την θεά να γυρίσει πίσω με σκοπό να εξιλεώσει τα πνεύματα των νεκρών γιων του βασιλιά. Ο Βράχμα εισάκουσε το αίτημα του Μπαγκιράθα και διέταξε τη Γάγγα να επιστρέψει στη Γη. Αυτή θεώρησε την αποστολή προσβλητική για το πρόσωπό της και αποφάσισε να πνίξει τη Γη με τα νερά της. Ο Μπαγκιράθα ζήτησε τότε από τον Σίβα να τους γλιτώσει από την οργή της θεάς. Ο Σίβα παγίδεψε μέσα στα μαλλιά του τη Γάγγα, αφήνοντας την να ξεφεύγει σε διάφορα μικρά ρεύματα νερού, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τον ποταμό. Η Γάγγα εξαγνίστηκε από το άγγιγμα του Σίβα και δημιούργησε διάφορους παραπόταμους για να βοηθά τις ψυχές να εξαγνίζονται.

Οι Ινδουιστές θεωρούν πως το πλύσιμο στα νερά του ποταμού εξαγνίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες, ενώ πολλοί από αυτούς φυλάσσουν νερό από τον Γάγγη στα σπίτια τους ως φυλαχτό. Θεωρείται πως είναι το μοναδικό ποτάμι που έχει πρόσβαση και τους 3 κόσμους· τη Σβάργα (παράδεισος), την Πρίθβι (γη) και την Παταλα (κόλαση). Για το λόγο αυτό, στα σανσκριτικά ονομάζεται Tripathagā (αυτή που ταξιδεύει στους 3 κόσμους). Σύμφωνα με την παράδοση, ο ποταμός στους 3 αυτούς κόσμους ονομάζεται με 3 διαφορετικά ονόματα. Το όνομα «Γάγγης» είναι το όνομα που χρησιμοποιεί στην Γη. Στον παράδεισο εμφανίζεται με το όνομα «Μαντακίνι» ένω στον κόσμο των νεκρών το όνομα «Μπαγκιράτι».

[Total: 1    Average: 3/5]