Σος με ταχίνι και γιαούρτι

Μια πολύ γευστική, δροσερή και θρεπτική σος, που συνοδεύει υπέροχα ψητά ή βραστά λαχανικά και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Το ταχίνι, περιέχει πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα. Είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Περιέχει λιγνάνες (σεσαμινόλη και σεσαμίνη), ουσίες που διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθάει στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,στην προστασία της καρδιάς, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, είναι πλούσιο σε ασβέστιο που βοηθά στην καλή υγεία των οστών, ενώ τονώνει και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.

Σος με ταχίνι και γιαούρτι

Υλικά

• 1/2 της κούπας γιαούρτι
• 2 κουτ. σούπας ταχίνι
• 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• 1/4 της κούπας χλιαρό νερό
• 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο λυωμένη
• αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια αραιή κρέμα.
Προσθέτουμε το ταχίνι και το νερό, χτυπώντας τα ελαφρά. Προσθέτουμε το λάδι και αφού απορροφηθεί, ρίχνουμε σιγά – σιγά το λεμόνι, συνεχίζοντας να χτυπάμε τη σάλτσα και τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι.

Πριν χρησιμοποιήσουμε τη σος, την βάζουμε στο ψυγείο, για 1 ώρα τουλάχιστον. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε βάζο σκεπασμένο, για περίπου μια εβδομάδα.

* Οι χορτοφάγοι μπορούν να αντικαταστήσουν το γιαούρτι με vegan μαγιονέζα.

[Total: 3    Average: 3/5]