Σάλτσα Κολοκύθας βελουτέ

Υλικά

200 γρ. βρασμένη κολοκύθα κομμένη σε φετάκια

100 γρ. βρασμένα καρότα (να τραγανίζουν) κομμένα σε φέτες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, ελαφρά σοταρισμένα σε τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο

400 ml Ζωμό λαχανικών ζεστό

Διαδικασία

Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό σε κατσαρόλα μαζί με τα υλικά, προσθέτουμε 1 δαφνόφυλλο, 2 γαρίφαλα και τα αφήνουμε να τραβήξει τη γεύση και τη μυρωδιά τους για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε 2 κ.σ. χυμό λεμόνι. Αναμειγνύουμε τη βασική σκούρα σάλτσα για να πήξει η σάλτσα.

Την αλατοπιπερώνουμε, την ζεσταίνουμε λίγο και την σερβίρουμε με λευκό κρέας.

Βασική σκούρα σάλτσα (για 4 μερίδες)

Πλένουμε 4 κ. κόκαλα από μοσχάρι (ζητάμε από τον χασάπη μας) και τα σοτάρουμε σε λίγο λάδι, σε κατσαρόλα.

Κόβουμε κομματάκια 200 γρ. καρότα, 200 γρ. πράσο, 200 γρ. κρεμμύδια και 200 γρ. σέλινο και τα προσθέτουμε στα κόκαλα να σοταριστούν και αυτά.

Καθαρίζουμε και λιώνουμε 4 σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε και 200 γρ. ντοματοπελτέ, 2 δαφνόφυλλα και 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή 1/4 ματσάκι φρέσκο.

Σβήνουμε με ένα φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί και 5 λίτρα νερό ζεστό και τα βράζουμε μέχρι να σωθεί στο 1 λίτρο.

Περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε 50 γρ. βούτυρο σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε 60 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε το μείγμα με το ζωμό και τα υλικά του. Αφήνουμε τη σάλτσα να “ξεκουραστεί” και την καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα γλυκιά.

Πηγή:Χίλιες και μια Σάλτσες”-Εισαγωγή στην τέχνη της σάλτσας

[Total: 0    Average: 0/5]