Ρεβύθια με σπανάκι αλά μαδριλένα

Τα ρεβύθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν από πολλές παθήσεις.
Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, και νιασίνη.

Υλικά για 6 μερίδες

1/2 κιλό ρεβύθια (1 πακέτο)
1 κουτ. σούπας χονδρό αλάτι (για την προετοιμασία)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα τριμμένα
150 γρ. ντομάτες
500 γρ. του κιλού σπανάκι
1 μέτριο ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνη
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεβγάζουμε τα ρεβύθια (μετά την προετοιμασία της προηγούμενης μέρας)* και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει. Ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας τακτικά από την αρχή. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τη δάφνη και την 1 σκελίδα σκόρδο. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβύθια.

Παράλληλα, έχουμε βράσει το σπανάκι μας. Το στραγγίζουμε, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στα ρεβύθια. Τότε αφαιρούμε τα καρότα και το κρεμμύδι τα οποία, μαζί με μια κουταλιά ρεβύθια, τα περνάμε από το μούλτι. Αυτόν τον πουρέ που φτιάξαμε τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε λίγο κρεμμύδι, μια σκελίδα σκόρδο, και το πράσο, όλα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ντομάτα.

Αυτό το μείγμα λαχανικών το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, όταν τα ρεβίθια θα έχουν βράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά κι έχουν μείνει με τόσο νερό, όσο που μόλις να τα σκεπάζει.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. **Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 7 – 8 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

* Τα ρεβίθια τα μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και χονδρό αλάτι.

** Στην τελική φάση μαγειρέματος, δηλαδή της προσθήκης του μείγματος λαδιού-ζωμού-κορν φλάουρ, αντικαθιστούμε το λάδι, αν θέλουμε, με 1 κουτ. σούπας ταχίνι, παραλείποντας και το κορν φλάουρ.

Μ.Λ.

[Total: 0    Average: 0/5]