Πολύχρωμο πιλάφι σε φόρμα

Το ρύζι, μια από τις δημοφιλέστερες τροφές παγκοσμίως, αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, μας δίνει ενέργεια και συμπληρώνει όμορφα τα πιάτα μας.
Το πολύχρωμο πιλάφι θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι, τόσο με την εμφάνισή του, όσο και με τη νοστιμιά του.

Υλικά (για 6 άτομα)

– 3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
– λίγο σαφράν
– 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα ή 1/2 φλιτζ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
– μισό κιλό σπανάκι
– 1 κρεμμυδάκι φρέσκο (ψιλοκομμένο)
– ελαιόλαδο
– άνιθο (ψιλοκομμένο)
– αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο, για 1 λεπτό, το φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτετε το σπανάκι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Κατόπιν περνάτε το μείγμα από το μπλέντερ να πολτοποιηθεί.
Βάζετε το σαφράν σε ένα μπολάκι με λίγο ζεστό νερό να μουλιάσει.
Βάζετε σε τρία διαφορετικά κατσαρολάκια 3 φλυτζάνια νερό και προσθέτε αλάτι. Στο πρώτο κατσαρολάκι ρίχνετε το σαφράν με το νερό του, στο δεύτερο το μείγμα από το σπανάκι και στο τρίτο την ντομάτα. Οταν αρχίζουν να βράζουν προσθέτετε, στις 3 κατσαρόλες, από ένα φλυτζάνι ρύζι και το αφήνετε μέχρι να πιεί τα υγρά του και να γίνει σπυρωτό.
(Με τα υλικά αυτά έχετε δημιουργήσει τρία διαφορετικά χρωματιστά ρύζια -κίτρινο, πράσινο και κόκκινο).
Καταβάζετε τα σκεύη από την φωτιά και προσθέτε από 1 κουταλάκι ελαιόλαδο στο καθένα. Ανακατεύετε και τα σκεπάζετε για λίγο με πετσέτες κουζίνας.
Παίρνετε μια στρογγυλή φόρμα και βάζετε πρώτα το κίτρινο ρύζι, μετά το πράσινο και τελευταίο το κόκκινο. Υστερα από την κάθε στρώση που κάνετε, πιέζετε με ένα κουτάλι ή σπάτουλα, ώστε να φορμαριστεί καλά το ρύζι και να ισιώσει η κάθε επιφάνεια.
Ξεφορμάρετε και σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο άνηθο.

[Total: 0    Average: 0/5]