Μυρωδάτο Σουφικό Ικαρίας

Το Σουφικό είναι μια διαδεδομένη παραδοσιακή συνταγή της Ικαρίας. Ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια όπου η κοινωνία του νησιού ήταν αμιγώς αγροτική, ήταν μια εύκολη, γρήγορη και θρεπτική λύση γεύματος, ώστε η νοικοκυρά να αποδεσμευτεί γρήγορα για να ασχοληθεί και αυτή με τις αγροτικές δουλειές του σπιτιού. Στην καριώτικη κουζίνα συνήθως χρησιμοποιούνται λαχανικά (που παράγονται στους κήπους κάθε σπιτιού), γαλακτοκομικά (τοπικής παραγωγής), λίγο ψάρι και πολύ λιγότερο κρέας (συνήθως οικόσιτο κατσίκι ή χοιρινό).

ΥλικάΓια 4 άτομα

3 μέτριες ντομάτες
4 ξερά κρεμμύδια
3 μελιτζάνες
4 πράσινες πιπεριές
5 μέτρια κολοκυθάκια
2 καρότα
2 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα λάδι
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο, κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τα υπόλοιπα υλικά σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι χωρίς λάδι, να βράσουν στο ζουμί τους. Ανακατεύουμε διαρκώς και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Αφού στεγνώσουν, ρίχνουμε το λάδι και το κρασί και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Όταν μελώσει η σάλτσα και βράσουν τα κηπευτικά (περίπου 20-25 λεπτά), αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Tips:
– Εάν οι μελιτζάνες χρειάζονται ξεπίκρισμα, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 2 ώρες.

– Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο μάραθο και θρούμπι, καθώς και 1-2 καυτερές πιπεριές.

– Αν θέλετε τα λαχανικά να είναι πιο ξεροψημένα, μπορείτε να μεταφέρετε το φαγητό σε ρηχό μεγάλο ταψί και να το ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά.

[Total: 0    Average: 0/5]