Λαβράκι με πουρέ μπρόκολου

Το λαβράκι με το μπρόκολο, είναι ένας απλός συνδυασμός εύκολος στο μαγείρεμα, που προσθέτει καλά στοιχεία στη διατροφή μας. Το λαβράκι, μαζί με τη τσιπούρα, από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα περιζήτητα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3.
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ περιέχει πολλές ακόμα βιταμίνες, φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του, τις αντικαρκινικές του ιδιότητες και την ισχυρή αλκαλική δύναμη του, που βελτιώνουν την υγεία του σώματος. Έχει ελάχιστες θερμίδες και πλούσια γεύση.

Υλικά

– 4 λαβράκια μέτρια
– 300 γρ μπρόκολο
– 100 γρ βούτυρο
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 2 λεμόνια
– 120 ml κρασί
– φύλλα βασιλικού (προεραιτικά)
– αλάτι – πιπερι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα ψάρια και τα πλένετε καλά. Τα στεγνώνετε, τα χαράσσετε -αν θέλετε- διαγώνια και βάζετε στις σχισμές λίγο αλάτι.
Αλείφετε με λίγο λάδι ένα ταψί και βάζετε μέσα τα λαβράκια. Γεμίζετε την κοιλιά τους με φέτες λεμονιού και -αν θέλετε- φυλλαράκια βασιλικού. Ανακατεύετε 1/2 φλυτζάνι λάδι με το κρασί, το χυμό 1 λεμονιού, αλάτι και πιπέρι περιχύνετε τα ψάρια. Τα βάζετε στο φούρνο που έχετε προθερμάνει για 3 λεπτά και τα ψήνετε για περίπου μισή ώρα (ανάλογα με την κουζίνα), στους 200 βαθμούς Κελσίου. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και περίπου 10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, το αφαιρείτε, έτσι ώστε να ροδίσει η πέτσα των ψαριών.

Για να φτιάξετε τον πουρέ, βάζετε νερό και αλάτι σε μια κατσαρόλα και κόβετε το μπρόκολο σε μικρά φουντάκια. Το βράζεται μέχρι να τρυπιέται. Αφού σωτάρετε το μπρόκολο με ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο, το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Αν το μείγμα σας φαίνεται πολύ πυκνό, αραιώνεται με λίγο νερό ή χυμό λεμονιού.

Tip: Αντί για μπρόκολο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίδια ποσότητα σελινόριζας. Την καθαρίζετε σε μικρά κυβάκια, την σωτάρετε σε ένα τηγάνι, ανακατεύετε και σκεπάζετε το σκεύος έως ότου μαλακώσει. Μετά προσθέστε 200 ml ζωμό κότας. Την περνάτε από το μπλέντερ για να γίνει πουρές.

[Total: 0    Average: 0/5]